VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

EPR-adatszolgáltatás: közeleg a határidő

2024.01.18.

EPR-adatszolgáltatás: közeleg a határidő

A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) következő negyedéves adatszolgáltatási határideje január 22. A legfontosabb tudnivalókat és a leggyakoribb hibákat a Niveus Consulting Group gyűjtötte össze.

2023 július 1-től indult el Magyarországon a kiterjesztett gyártói felelőségi (Extended Producer Responsibility, EPR) rendszer. Az új kötelezettség összefüggésben van azzal az uniós célkitűzéssel, hogy 2050-ig „körforgásossá” váljon a gazdaság, aminek keretében a termékek élettartamát a lehető legoptimálisabb módon meg kell hosszabbítani.

Az EPR kötelezettség a körforgásos termékek gyártóit terheli, az EPR díjfizetési kötelezettség ugyanis a körforgásos termék – gyártó általi – első forgalomba hozatalával keletkezik.

Konkrét teendők az adatszolgáltatás során:
– Teljes körű termékadatok gyűjtése: Ellenőrizze, hogy minden termékhez rendelkezésre álljanak a pontos és naprakész információk, beleértve az anyagokat, összetevőket és gyártási folyamatokat.
– Export/import számlák részletes vizsgálata: Győződjön meg róla, hogy rendelkezik minden olyan dokumentációval, amely igazolja a termékek mozgását, különös tekintettel az export/import folyamatokra.
– Pontos kategóriázás és besorolás: Vizsgálja át a termékeket, és biztosítsa, hogy helyesen legyenek besorolva a megfelelő EPR kategóriákba, elkerülve ezzel a pontatlanságokból adódó problémákat.
– Gyakori adatbázis-frissítések: Rendszeresen frissítse termékadatbázisát, hogy az mindig tükrözze a valóságot, és minimalizálja a pontatlanságok kockázatát.
– Állandó ellenőrzés az adatszolgáltatás folyamatában: Ne hagyja figyelmen kívül a bevallás során felmerülő esetleges hibákat. Az azonnali korrekció segít elkerülni a későbbi problémákat.

Az adatszolgáltatás során elkerülendő tipikus hibák:
– Pontatlanságok a termékinformációkban: Ellenőrizzék, hogy a termékekkel kapcsolatos adatok pontosak és naprakészek legyenek a bevallás során. Pontatlan adatok hibás besorolásokhoz és következményekhez vezethetnek.
– Hiányzó dokumentációk: Győződjenek meg róla, hogy rendelkeznek minden szükséges dokumentációval, beleértve az export/import számlákat, amelyek megerősítik a termékek mozgását.
– Általános helyesbítések elmulasztása: Az esetleges hibák kijavítása azonnali intézkedést igényel. Ne hagyják figyelmen kívül az esetleges hibákat, és azokat mielőbb korrigálják.

Hogyan előzhetők meg a tipikus hibák?
– Pontos adatok: Kezdetektől fogva gyűjtsék össze és rendszerezzék a pontos termékinformációkat, beleértve az összetevők, anyagok és a gyártási folyamatok részleteit.
– Adatbázis-frissítés: Rendszeresen frissítsék termékadatbázisukat, hogy az mindig tükrözze a valóságot, és minimalizálják a pontatlanságok kockázatát.
– Szakértő bevonása: Amennyiben bármilyen kétség vagy nehézség merül fel a bevallás során, vegyék fel a kapcsolatot egy külső szakértővel, aki segít az EPR követelmények megfelelő teljesítésében.

„Az EPR nyilvántartás készítésének és a megfelelő adatszolgáltatás benyújtásának a folyamata bonyolult lehet, különösen a többféle körforgásos terméket gyártó vagy külföldről beszerző vállalkozások esetében és az apró hibák is jelentős eltéréseket okozhatnak az EPR kötelezettség összegében. A jó hír viszont az, hogy a szabályozó megengedi, de csak 2024. március 31-ig és csak egy alkalommal, hogy módosítást nyújtsanak be az érintett cégek a már korábban leadott adatszolgáltatások tekintetében. Ezt követően azonban már egyáltalán nincs mód korrekcióra, ellentétben az adóbevallásokkal, amelyek esetében az elévülési időn belül még lehetőség van önellenőrzésre” – mondta Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adóüzletágának vezetője.

vissza