VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Bamosz: decemberben 694 milliárddal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

2024.01.17.

Bamosz: decemberben 694 milliárddal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Tavaly decemberben 5,2 százalékkal, 694 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai a hónap végén 14 012 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A kategóriák közül egyedül az ingatlanalapoknál volt tőkekiáramlás. A kötvényalapok továbbra is toronymagasan emelkednek ki a tőkebeáramlásokat tekintve. 2023-ban 50,8 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

kötvényalapok kategóriája, amely 2022 júliusában még csak a harmadik legnagyobb kategória volt, 2022 augusztusától már a legnagyobb vagyonú kategória lett, a 2023-as év pedig az újabb és újabb mérföldkövek eléréséről szólt: februárban a kategória vagyona átlépte a 3 ezer milliárdot, augusztusban a 4 ezret, majd decemberben az 5 ezer milliárdot.

Tavaly a második legnagyobb kategória az ingatlanalapok, míg a harmadik legnagyobb a vegyes alapok voltak.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke, tavaly decemberben 290,9 milliárdnyi érkezett, amely kiemelkedő a kategóriák között. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, amely így 7,7 százalékkal nőtt a hónap során. Az éves növekedés kereken 100 százalék volt, a kategória vagyona tehát megduplázódott az év folyamán, 5234 milliárd forint volt december végén.

Decemberben a pénzpiaci alapokba 15,3 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok még némileg javítani is tudtak, így 3,5 százalékkal nőtt a kategória vagyona decemberben. Éves szinten 69,3 százalékos a növekedés, ami a folyamatos tőkebeáramlással és az alacsony bázissal magyarázható, a kategória vagyona év végén 559 milliárd forint volt.

vegyes alapokhoz mindössze 0,7 milliárdnyi tőke érkezett 2023 utolsó hónapjában. Az elemzésben megemlítették, hogy egy alap hat sorozattal kategóriát váltott, így a kötvénytúlsúlyos alapok esetében csak a technikai visszaváltás miatt negatív a forgalom. A kategória vagyona a kedvező hozamok miatt 2,5 százalékkal nőtt decemberben. Éves szinten 7,3 százalékkal 1788 milliárd forintra emelkedett a vagyon.

részvényalapoknál a tőkemozgások kiegyenlítették egymást, az árfolyammozgások azonban segítettek, így 4,8 százalékos volt a növekedés a kategória vagyonában a hónap során. 2023-ban 18,3 százalékkal 849 milliárd forintra nőtt a vagyon.

Az ingatlanalapok esetében 8,4 milliárdnyi tőke áramlott kidecemberben, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3 százalékkal lett több a második legnagyobb kategóriánál. A teljes évben az ingatlanalapok vagyona 15,3 százalékkal 2016 milliárd forintra nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 91,6 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamok összességében nem tudtak jelentősen hozzájárulni a növekedéshez, ezzel együtt is a vagyon 7,1 százalékkal emelkedett a hónap során. A teljes évet értékelve 33 százalékkal 1453 milliárd forintra nőttek a zártkörű alapok.

A Bamosz 24 tagja összesen 18 400 milliárd forint vagyont kezel. (MTI)

vissza