VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Az energiacsapda elkerülése volt a fő témája a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumának

2023.06.14.

Az energiacsapda elkerülése volt a fő témája a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumának

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter harmadik alkalommal hívta össze a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumát, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium koordinációjával a Kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testülete.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta fórum mostani egyeztetésének fő témája a hazai vállalkozások versenyképességének megőrzése és a további fejlődésükhöz szükséges feltételek biztosítása volt.

A résztvevők kiemelten foglalkoztak a vállalkozásokat sújtó energiacsapda kérdéskörével is. Megállapították, hogy a Kormány hatékony intézkedéseinek köszönhetően mára a vállalkozói szektor helyzete stabilizálódott. Jó irányba mutató és hatékony lépésnek bizonyult az energiaintenzív vállalkozások számára nyújtott kormányzati támogatás a működési költségek és az energiahatékonysági beruházások finanszírozásához, valamint, hogy májustól a gázszolgáltatásban mintegy 14 ezer, az áramellátásban pedig közel 17 ezer nem lakossági ügyfél (kétharmaduk gazdasági társaság) számára kevesebb, mint felére csökkentek a Váltó fix tarifák.

Mint kiemelték, továbbra is van azonban egy jelentős vállalkozói kör, akiknek még mindig nehézséget okoz az energiaköltségeik finanszírozása. A Fórum tagjai ezért most azt kérték a Kormánytól, hogy segítsen megoldást találni azon kis- és középvállalkozások számára, amelyeknek jelenleg is súlyos anyagi nehézséget okoz a szankciós energiafelár kifizetése. Szeretnék, ha a Kormány megfontolná első körben az áramszolgáltatásra vonatkozó fix áras szerződések felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását, és olyan helyzetet teremtene, hogy automatikusan csökkenjenek az ilyen szerződésekben szereplő árak.

Bár a fix áras szerződések előnyösek voltak a kiszámítható költségek miatt, a piaci változások és az árak csökkenése miatt még mindig nagyszámú, több tízezer kkv-t érinthet negatívan. A szervezetek emellett azt is javasolják, a keletkezett költségcsökkenést a vállalkozások építsék be az áraikba, hogy a csökkentést fogyasztók is megérezzék. Ezzel a lépéssel szándékuk szerint érdemben mérséklődnének a végfelhasználói árak, végső soron pedig jelentős hatása lehetne az infláció csökkentésére.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a Kormány folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyek csökkentik a vállalkozások számára is az energiaválság okozta terheket, így vállalta, hogy a Kormány elé terjeszti a javaslatokat. (GFM)

vissza