VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A Magyar Ápolók Napján köszöntötte az ágazatban dolgozókat a VOSZ

2023.02.20.

A Magyar Ápolók Napján köszöntötte az ágazatban dolgozókat a VOSZ

Február 19-e 2014 óta hivatalosan is a Magyar Ápolók Napja. Ebből az alkalomból köszöntötte az ágazatban dolgozókat Fábián Lajos, a VOSZ társelnöke, az Egészségügyi Tagozat elnöke.

A Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés 5/2014 (II.07.) határozatával február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnek évfordulóját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Alábbiakban Fábián Lajos köszöntését közöljük.

„Kedves, betegágy mellett keményen dolgozó Ápolóink, Szakdolgozóink!

A Ti napotok, akik nélkül nem létezne gyógyító munka, akik nélkül egyetlen orvos sem tudná az általa irányított gyógykezelés segítségével meggyógyítani betegeit, akik nélkül a rászorulók – átmenetileg, vagy véglegesen elesettek – nem kaphatnák meg a gondoskodást, ami mind testüknek, mind lelküknek az igazi orvosság... Sokszor tényleg fontosabb tényező, mint maga a gyógyszer, amit ténylegesen beadunk nekik.

Ott vagytok, ahol új életek születnek a szülészeteken, és ott vagytok, ahol embertársaink utolsó napjaikat töltik és távoznak közülünk. Sokszor Ti vagytok az utolsók, akik haldoklók kezét fogjátok, és segítitek a nehéz pillanatokat.

Kossuth Zsuzsa – Kossuth Lajos legfiatalabb húga – aki az 1848-49-es szabadságharcban a tábori kórházak főápolónője volt 30 évesen, hős elődötök, aki mind módszereivel, mind odaadó, áldozatos munkájával történelmet írt. A szakma történelemkönyvének egy nagy fejezetét köszönhetjük neki. Ő szervezte meg a régió egyik első tábori kórházát, és ő hívta fel a világ figyelmét arra, hogy a sebesült katonák ápolásának mekkora jelentősége van akár egy háború kimenetele szempontjából is. A szabadságharc leverése után ő is az Egyesült Államokba emigrált, és korán, 37 évesen halt meg New York-ban, azonban haláláig ott is nagy szakmai tisztelet övezte.

Kemény munkátok eredményét mind anyagi, mind erkölcsi elismerés formájában látnotok kell, mert megérdemlitek. Őszintén bízom benne, hogy a társadalom is eljut a felismeréshez, mely megfelelően értékeli majd pótolhatatlan munkátokat és tudásotokat. A vállalkozói és magánszektorban lehetőségeinkhez képest próbálunk lépést tartani, de itt is nagyon nehéz időket élünk a rezsi, az infláció, az EUR árfolyam és egyéb makrogazdasági tényezők miatt.

Mint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Egészségügyi Tagozatának elnöke, és úgy is mint az egyik legnagyobb, évi több ezer fekvőbeteget is ellátó egészségügyi magánszolgáltató cégcsoport elnöke és társalapítója, minden orvos kollégám és minden páciensünk, minden magyar ember nevében köszönöm áldozatos, magas szakmai színvonalú, és pótolhatatlan munkátokat. Ehhez jóegészséget és kitartást kívánok!

Kollegiális üdvözlettel,

Fábián Lajos

elnök (TritonLife Holding Zrt.),

a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Társelnöke és Egészségügyi Tagozatának Elnöke”

vissza