VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A legjelentősebb olasz munkaadói szervezettel kezdett együttműködést a VOSZ

2024.03.10.

A legjelentősebb olasz munkaadói szervezettel kezdett együttműködést a VOSZ

A VOSZ együttműködési megállapodást kötött a Confindustria Ungheria és a Confindustria Eastern Europe szervezettel. Az erről szóló dokumentumot március 7-én írták alá a VOSZ központi székházában.

Confindustria a legjelentősebb olasz munkaadói szervezet, az olasz kormány partnere a munka világát érintő kérdésekben. Jelenleg 11 kelet- és közép-európai országban működtetnek irodát, köztük Budapesten is.

Dr. Maria Luisa Meroni, a Confindustria Eastern Europe elnöke a szerdai megbeszélésen ismertette a szervezet terveit, ami a páneurópai ipari fejlődés új perspektíváját kívánja nyújtani. Erre különösen nagy szükség van, hiszen Európa meglehetősen nehéz időket él. Alig gyógyultunk ki a Covidból, két éve pedig az ukrajnai háború miatt is aggódhatunk.

A Confindustria az olaszországi gyártó és szolgáltató cégeket képviselő központi szervezetként dolgozik, a kkv-k mellett nagyvállalatok is fantáziát látnak a tagságban, amely mára több mint 150 ezer tagvállalatra nőtt. Ezek a vállalkozások 5,4 millió dolgozót foglalkoztatnak, az olasz GDP megközelítőleg egyharmadát termelik. A Confindustria nem csak „kicsiben”, hanem nagyban is gondolkodik: küldetésének tekinti, hogy megerősítse az Olaszország gazdasági, társadalmi és városi növekedésének kulcsát jelentő vállalkozásokat. Ehhez a munkához külföldön is minél több partnert kívánnak találni.

Ilyen céllal alakult meg 2021-ben a Confindustria Ungheria, amelynek elnöke, dr. Roberto Massucco a megbeszélésen elmondta: a Magyarországon töltött rövid idő alatt is megbizonyosodtak róla, hogy számukra a VOSZ ideális partner. Mivel az Európai Unióban Olaszország Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere, így bőven van lehetőség a fejlődésre. Magyarországot jó piacnak tartják, a VOSZ pedig kapcsolatrendszerével segítheti a partnerépítést, és egyben hozzájárulhat ahhoz, hogy az olasz cégek jobban megismerhessék a magyar vállalkozókat.

A Confindustria Ungheria nonprofit egyesület, a magyarországi olasz vállalatok érdekeit képviseli és védi. Innovatív, nemzetközi, etikus és fenntartható üzleti rendszer kiépítésén és meghonosításán is dolgozik, amely a magánszervezetek jelenlétén, a vállalatok közvetlen részvételén és a vállalkozások lehetőségeinek megteremtésén alapul. A régióban működő legismertebb olasz cégek közül már negyvenen csatlakoztak a kezdeményezéshez, és további vállalatokkal tárgyalnak.

Magyar részről dr. Kovács Patrik, a VOSZ társelnöke ismertette a szövetség munkáját, célkitűzéseit és 5 éves új stratégiájának elemeit. Barabás Tamás, a VOSZ társelnöke pedig a VOSZPort feladatairól is beszélt, amelyet az olasz partnerek kitűnő projektnek tartanak. A két ország munkaadói szervezetei közötti együttműködés kialakítását dr. Kovács Patrik, a nemzetközi ügyekért felelős társelnöke kezdeményezte és koordinálta. Barabás Tamásnak, a VOSZ szolgáltatási portfolió fejlesztéséért, valamint a partnerségi kapcsolatokért is felelős társelnökének lesz a feladata a jövőben, hogy sikeresen épüljön az olasz kapcsolat. A két társelnök együtt koordinálja a nemzetközi kapcsolatokat a VOSZ-ban.

A közös munka elkezdődött, a folytatásra akár a Confindustria római központjában is sor kerülhet, ahová meghívták a VOSZ képviselőit a szervezet júniusi közgyűlésére.

VOSZ

vissza