VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A cégek többsége idén még nem tud devizában adót fizetni

2022.08.17.

A cégek többsége idén még nem tud devizában adót fizetni

Euróban és dollárban is fizethetik a társasági adót a cégek, azonban ezzel a lehetőséggel a többségük idén még nem tud élni.

2022. augusztus 9-én jelent meg a Magyar Közlönyben a társasági adó devizában történő megfizetéséről szóló 298/2022. (VIII. 9.) Kormányrendelet, amely alapján a cégek a társasági adót nemcsak forintban, hanem euróban és dollárban is megfizethetik.

A cégek többsége idén még semmiképpen nem tud élni ezzel a lehetőséggel. Az iparűzési adót nem rendezte a jogszabály, a korábbi bejelentések ellenére ezt mégsem teljesíthetik a vállalkozások devizában – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

„A jogszabály alapján a cégeknek bejelentési kötelezettsége van a NAV felé, amennyiben a társasági adó fizetési kötelezettségüket amerikai dollárban vagy euróban szeretné teljesíteni” – közölte Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

A bejelentést az adóév első napját megelőző hónap első napjáig, az adóév egészére nézve lehet tenni A rendelet rögzíti, hogy ezt első alkalommal a 2022. szeptember 30-át követően kezdődő adóév tekintetében lehet megtenni.

Így a naptári éves adózók (ide tartozik a vállalkozások zöme) 2022-ben még nem tudják teljesíteni devizában az adófizetési kötelezettségét, viszont, ha jövőre szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, akkor legkésőbb 2022. december 1-jéig erről nyilatkozniuk kell az adóhatóság felé. „Ezt követően már nem tudják a bejelentést a 2023-as évre megtenni” – hangsúlyozta a szakértő.

vissza