VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

5 milliárd forintból indul kkv kapacitásfejlesztő program

2024.01.17.

5 milliárd forintból indul kkv kapacitásfejlesztő program

A munkaerőpiaci aktivitás és a foglalkoztatás további növelése, továbbá a munkanélküliek számának hátrányos helyzetű térségekben történő mérséklése érdekében 5 milliárd forintos forrásból indul kkv kapacitásfejlesztő program.

A projekt célja azon kis-, és közepes vállalkozások kapacitás-fejlesztésének támogatása, amelyek a négy leghátrányosabb helyzetű magyarországi régióban (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) működnek, valamint legfeljebb 10 fős létszámbővítést terveznek – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A támogatás célja az is, hogy hosszabb távon segítse a kkv-k alkalmazkodását a zöld és a digitális átállás okozta kihívásokhoz, és ezáltal hozzájáruljon a magyar gazdaság versenyképességének megerősítéséhez, a létrejövő munkahelyek fenntarthatóságához.

Az új munkavállalók esetében a támogatott foglalkoztatás ideje 6 hónap, a nem támogatott tovább-foglalkoztatási kötelezettség ideje pedig 4 hónap. A támogatást igénylőknek vállalniuk kell, hogy a nem támogatott tovább-foglalkoztatási időszakban sem a munkavállaló munkaideje, sem a bruttó bére nem csökken a támogatás keretében folyósított bérköltség alá.

A bértámogatás mértéke 6 hónapig alkalmazottanként legfeljebb havi bruttó 400 ezer forintot, valamint az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegét érheti el. Emellett a bérköltség 30 százalékát kitevő mértékig eszközbeszerzés, a digitális átállás ösztönzése érdekében online marketing és felhőalapú üzleti szolgáltatásvásárlás, valamint a zöld átálláshoz kapcsolódó horizontális tevékenység szolgáltatási költségei és a továbbadott támogatással kapcsolatos nyilvánossági költségek is támogathatók. A támogatáshoz a vállalkozásoknak 30 százaléknyi állami támogatástól mentes saját forrást, önrészt kell biztosítaniuk.

A programnak köszönhetőn egy új foglalkoztatottra összesen mintegy 2,5 millió forintos támogatás érhető el 6 hónap alatt. A programról további információkat, valamint a pályázati dokumentációt ide kattintva tekinthetik meg.

Az érdeklődők kérdéseiket a ginop324@ofa.hu címen tehetik fel.

vissza