VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

140 millió eurót folyósított az Európai Bizottság Magyarországnak

2024.01.16.

140 millió eurót folyósított az Európai Bizottság Magyarországnak

Az Európai Bizottság a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében folyósította Magyarországnak a REPowerEU előfinanszírozás utolsó részletét.

Az Európai Bizottság január 15-án – a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) keretébe tartozó REPowerEU forrásokhoz kapcsolódó előfinanszírozásként – 140,1 millió euró (53 milliárd forint) értékben folyósított vissza nem térítendő támogatást Magyarországnak. A REPowerEU előfinanszírozás második és egyben utolsó részlete a Magyarország számára december 28-án már kifizetett 779,5 millió eurót egészíti ki – tájékoztatott a Bizottság.

A brüsszeli testület közleménye szerint a kifizetett előlegek segíteni fognak abban, hogy megkezdődjön a Magyarországra vonatkozó REPowerEU-fejezetben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedések végrehajtása. Ennek köszönhetően gyorsabban lesznek teljesíthetők a REPowerEU tervben foglalt, az energiatakarékosságra, a tiszta energia előállítására és az energiaellátás diverzifikálására irányuló célkitűzések, amelyek azt célozzák, hogy Európa – az Ukrajna elleni orosz invázióra tekintettel – függetlenné váljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Aláhúzták: kifizetési kérelmen alapuló kifizetésre Magyarország esetében nem kerülhet sor mindaddig, amíg a 27 „szupermérföldkő” végrehajtása nem valósult meg kielégítően. A tagállamoknak előfinanszírozás formájában folyósított összegeket le kell vonni a jövőbeli, rendszeres kifizetési kérelmek alapján teljesített kifizetésekből.

A Bizottság emellett vissza fog téríttetni minden olyan, előfinanszírozásként folyósított összeget, amelyet az RRF életciklusának végéig esetleg nem vontak le a rendszeres kifizetési kérelmekben szereplő összegekből.

A mai kifizetés előzménye, hogy a Tanács jóváhagyta Magyarország felülvizsgált, REPowerEU-fejezettel kiegészített tervét, és a felek aláírták a pénzügyi megállapodást.

Az egy vagy két lépésben folyósított előfinanszírozási összegek legfeljebb 20 százalékát tehetik ki azoknak a kiegészítő forrásoknak, amelyeket az egyes országok a REPowerEU-fejezetükben foglalt intézkedésekre igényelnek.

A Magyarország REPowerEU-fejezetében foglalt intézkedésekkel kapcsolatban itt található további információ. A Tanács az eddig benyújtott mind a 23 REPowerEU fejezetet jóváhagyta. (Európai Bizottság)

vissza