VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

„KKV Technológia Plusz Hitelprogram”: elindult a társadalmi egyeztetés

2024.03.15.

„KKV Technológia Plusz Hitelprogram”: elindult a társadalmi egyeztetés

Az uniós forrásokat használó Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) I. prioritásán keresztül a kormány a következő időszakban – olcsó és célzott hitelekkel – összesen 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére, ebből 155,54 milliárd forintnyi forrás már a második negyedévtől kezdődően elérhetővé válhat.

A kormány a második negyedévtől kezdődően a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára a 450 milliárd forintos keretből több mint 155 milliárd forintnyi könnyen elérhető hitelprogramot indít kedvező feltételekkel – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A program céljai a következők:
– A termelékenység és hozzáadott érték növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül.
– A vállalkozások korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, lehetővé téve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására vonatkozó energiahatékonysági beruházásokat is.
– Olyan beruházások támogatása, amely esetén a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek akadályozzák a finanszírozást.

A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható. Az igényelhető hitelösszeg nagysága 10 millió és 100 millió forint között lesz, amelyet a kormány 0 százalékos kamat mellett biztosít. A hitelt legalább 5 főt foglalkoztató és egy lezárt üzleti évvel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetik. A hitel felhasználható új eszközök beszerzésére, így gépek, informatikai eszközök vagy megújuló energiaforrást hasznosító, azaz a zöld energiát támogató technológiák, továbbá elektromos jármű megvásárlására, valamint a projekttel összefüggő immateriális javak beszerzésére. Emellett igénybe vehetők képzési és tanácsadási szolgáltatások is. A projekt keretében az eszközbeszerzésnek legalább az összes elszámolható költség 50 százalékát el kell érnie.

A program társadalmi egyeztetése március 12-én elindult. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a kormány március 22-ig várja a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban. A hitelkérelmeket várhatóan áprilistól lehet majd benyújtani az országszerte megtalálható MFB pontokon.

vissza