VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

„A magyar emberek 2023-ban is számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra”

2023.04.05.

„A magyar emberek 2023-ban is számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra”

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a nemzeti versenyhatóság 2022. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolóját. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az ülésen hangsúlyozta: a magyar emberek 2023-ban is számíthatnak a Gazdasági Versenyhivatalra.

Összesen 2 milliárd forint fogyasztói jóvátételt ért el, valamint mintegy 3,7 milliárd forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal 2022-ben. A nemzeti versenyhatóság tavaly 101 vállalkozást vont eljárás alá, ebből 57-et bírságolt meg, amelyek közül csak 5 élt a jogorvoslat lehetőségével, ami a GVH új, az együttműködésre törekvő stratégiájának eredménye.

A Gazdasági bizottság április 4-i ülésén elfogadott beszámoló alapján a hatóság a versenyfelügyeleti bírságok 80 százalékát versenykorlátozó megállapodások miatt szabta ki, amelynek túlnyomó részét tették ki a legsúlyosabb, kartell típusú jogsértések.

A hatóság emellett – nemzetközi módszerek alapján – ismételten elemezte a versenyt védő tevékenységének hatásait. Az óvatos kalkuláció alapján az elmúlt öt évben feltárt versenykorlátozó megállapodások, erőfölényes visszaélések, valamint versenyellenes fúziók káros hatásainak megakadályozása összesen 55 milliárd 412 millió forintos hasznot hozott Magyarország polgárainak.

Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke elmondta: a versenyhivatal több gyorsított ágazati vizsgálatot folytat az élelmiszerágazatban az élelmiszerinfláció mögött rejlő – a versenyjogot érintő – okok részletes feltárása érdekében. Továbbá már dolgozik az a munkacsoport, amelynek célja egy online árfigyelő adatbázis létrehozása.

A GVH 2022. évi beszámolója teljes terjedelmében a hivatal honlapján érhető el.

vissza