VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

2020.03.28.

Felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

Az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és a vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a kormányülés szünetében a Facebook-oldalán.

A kormányfő a videóban a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket ismertette.

Ezek része az is, hogy június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket.

A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják -.

Emellett a már most súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban, vagyis a taxisok körében június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken.

A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén június 30-ig elengedik.

Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni.

Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik – tájékoztatott a miniszterelnök.

Döntöttek továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Orbán Viktor azt mondta, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hét nap alatt megszervezték Magyarország „kollektív önvédelmét”, a közös védekezést a világjárvánnyal szemben, és eljött az ideje, hogy a járvány- és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket is hozzanak.

Hangsúlyozta, a koronavírus-világjárvány nemcsak az emberek egészségét veszélyezteti – „habár az a legfontosabb és az az első” –, a munkát, a munkahelyet is veszélybe sodorja.

A szerdai kormányülésen született döntésektől azt várják, hogy azokkal meg tudják védeni a munkahelyeket, mert „megtanultuk az elmúlt tíz évben, hogy ha munka van, minden van” – mondta a miniszterelnök.

Közölte: a most meghozott, első, legsürgetőbb döntéseket újabbak követik majd, szinte minden nap lehet számítani arra, hogy a gazdaság újraindítása érdekében újabb és újabb intézkedések születnek.

A mostani lépésekről szóló alaprendeletet még szerdán közzéteszik, a részletszabályokat pedig csütörtökön ismertetik.

Turisztikai ügynökség: a munkahelyek megmentését segítik a kormányzati intézkedések

A hazai turisztikai ágazat csak úgy tud talpra állni a járvány lecsengése után, ha az idegenforgalomban dolgozó vállalkozások nem mennek tönkre és a munkahelyek nem szűnnek meg, ezt segítik a kormány szerdán bejelentett intézkedései – hangsúlyozta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója. Guller Zoltán elmondta, januárban még úgy látták, hogy minden idők legjobb éve lesz az idei a turizmusban. Az ágazat 50 nap alatt került teljes mélypontra, és most 400 ezer ember munkája forog veszélyben.

A kormánytól mentőövet kapott az ágazat, illetve a munkavállalók azzal, hogy június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken – fejtette ki a vezérigazgató.

MTI

vissza