VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Zuhan az infláció az eurózónában, az energia már olcsóbb, mint egy éve volt

2023.04.03.

Zuhan az infláció az eurózónában, az energia már olcsóbb, mint egy éve volt

A februári 8,5 százalék után márciusban már csak 6,9 százalékos volt az éves infláció az eurózónában – tájékoztatott az Eurostat.

A közös pénzt használó tagállamokban az élelmiszer, alkohol és dohánytermékek ára átlagosan 15,4 százalékkal volt magasabb, mint 2022 márciusában, a nem energia-jellegű iparcikkek ára 6,6 százalékkal, a szolgáltatásoké 5,0 százalékkal emelkedett, az energia viszont 0,9 százalékkal olcsóbb lett (ebben a kategóriában éppen egy éve volt az orosz-ukrán háború kitörése miatt jelentős emelkedés).

A legalacsonyabb éves rátát Luxemburgban (3,0 százalék) és Spanyolországban (3,1 százalék) regisztrálták, de már a balti államokban is bőven 20 százalék alatti volt az átlagos éves fogyasztóiár-emelkedés márciusban: Lettországban 17,3, Észtországban 15,6, Litvániában 16,2 százalékos.

A hazai márciusi adatokat április 12-én teszi közzé a statisztikai hivatal; a februári 25,4 százalék után reménykedhetünk abban, hogy márciusban az eurózóna átlagának háromszorosa alá süllyed az éves infláció.

vissza