VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

VOSZ: az óvatos optimizmus oka a válságálló magyar gazdaság

2023.02.21.

VOSZ: az óvatos optimizmus oka a válságálló magyar gazdaság

Perlusz László, a VOSZ főtitkára javarészt osztja a kormány várakozásait, ami a derűlátást illeti a gazdasági fordulat terén, szerinte azonban az ukrajnai háború nagy bizonytalanságot hordoz.

„Ne csak egy-két nagyvállalat húzza a GDP-t, a kkv-k nagy része is ússza meg a válságot” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára az InfoRádiónak.

Mint mondta: az elmúlt három évben egyik válságból a másikba mentünk át, de a magyar vállalkozások talpon maradtak, igaz, sokan elvéreztek, de tömeges cégbezárás nem volt, az óvatos optimizmus oka a válságálló magyar gazdaság.

„Ha lassan is, csökken a különbség a nagyvállalatok, a multinacionális cégek és a kkv-k között termelékenységben, 2020 előtt öt-hat éven át némi tartalékot is tudtak képezni” – mondta a szakértő.

Szerinte az energiaválságnak még koránt sincs vége, az első durva energiaszámlákat még csak októberben kapták meg a vállalatok.

„Azt látjuk, hogy a bolti kiskereskedelemben több ezer vállalkozás lehúzta a rolót. Ez nem jelent gazdasági összeomlást, de például a turizmus-vendéglátás ágazat egésze nagyon nehéz helyzetben van, várják a tavaszt-nyarat, az indulást” – tette hozzá Perlusz László.

Az Európa-rekorder inflációt is kommentálta a VOSZ főtitkára: „Az infláció tetőzése a fogyasztói árak növekedésének is határt fog szabni. Nem csak Magyarországon, Európában is csökkennek a termelői árak, legalábbis a folyamat megkezdődött, például a tejtermékek és a vaj esetében. Ez látszani fog a keresletben is. A piacon a kereslet és a kínálat befolyásolja az árakat. Most jön majd a fordulat, bár az ukrajnai háború sok bizonytalanságot hordoz. Reméljük, stabilizálódik a helyzet.”

VOSZ

vissza