VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

VOSZ: Akár a kormány által tervezett időpont előtt vége lehet az árstopnak

2023.01.20.

VOSZ: Akár a kormány által tervezett időpont előtt vége lehet az árstopnak

Akár a kormány által tervezett időpont előtt vége lehet az árstopnak - ezt a VOSZ Kereskedelmi Tagozatának elnöke mondta híradónknak. Szerinte: figyelve az eseményeket, itt az ideje az árplafon kivezetésének, mert piaci torzulásokat okoz. Az Iparkamara elnöke úgy véli: az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerár-infláció eléri a csúcsát. Az ATV Híradó riportja.

Február elején vezették be az árstopot, így a kijelölt élelmiszerek ára közel egy éve nem változott, míg majdnem minden más terméké igen. A KSH adatai szerint az élelmiszerek 12 hónap alatt 44,8 százalékkal drágultak.

hirdetés

A budapestiek 70 százaléka szerint a kormány gazdaságpolitikája felel a magas élelmiszerárakért, ez derült ki a Medián, és a 21 Kutatóközpont felméréséből. A fővárosban élők 59 százaléka az orosz-ukrán háborút, 36 százaléka pedig a brüsszeli szankciókat nevezte meg felelősnek – ismertette a kutatás eredményeit az Enbudapestem.hu.

A kormány májusig szeretné tartami az árstopot. Parragh László szerint viszont akár hamarabb is ki lehetne vezetni.

„Ezt akkor lehet a legkevesebb kárral megcsinálni, amikor az élelmiszer ár infláció eléri a csúcspontját, amikor már látjuk azt, hogy ennél följebb vélhetően nem fog menni, és elindul lefelé az az a pillanat, amikor szerintünk még egy fél százalék, kevesebb mint egy százaléknyi többlet inflációt ez a terület elvisel, és onnantól kezdve visszaállnak a normál piaci mechanizmusok” – fogalmazott Parragh László korábban.

A VOSZ Kereskedelmi Tagozatának elnöke egyetért ezzel. Krisán László szerint fokozatosan, vagy egyben, de termékenként végig nézve, ha az infláció úgy alakul, akkor ideje lesz kivezetni az ársapkát.

„Tehát többféleképpen lehet egy árstopot megszüntetni, vagy drasztikusan hétfőről keddre megszüntetem, vagy valamifajta kivezetési időintervallummal. Vagy azt lehet mondani, hogy bizonyos termékek esetében ez a fajta kivezetés ez mennyiségi korlátokhoz kötve működhet. Tényleg attól függ, hogy milyen élelmiszerről beszélünk” – árulta el Krisán László, a VOSZ Kereskedelmi Tagozat elnöke.

Krisán lászló is úgy gondolja, hogy akár a kormány által tervezett időpont előtt vége lehet az árstopnak.

vissza