VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

VOSZ: a hazai kkv-kat nyitott kapuk várják Kínában

2023.06.13.

VOSZ: a hazai kkv-kat nyitott kapuk várják Kínában

A Zhejiang tartományhoz tartozó Ningbóban rendezték meg az idei Kína – Közép- és Kelet-Európai Országok (CEEC) Expót, amelynek ezúttal Magyarország volt a díszvendége. Az eseményen részt vett dr. Kovács Patrik, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) nemzetközi ügyekért felelős társelnöke is.

A „Gyakorlati együttműködés a közös jövőért” címmel megrendezett vásáron nem egészen háromezer kiállító, több mint 10 ezer vásárló és mintegy 100 ezer látogató vett részt. A szervezők szerint az esemény során több mint 10 milliárd jüan (1,43 milliárd dollár) értékű üzleti tranzakció valósulhatott meg a kelet-közép-európai termékekkel kapcsolatban.

A megnyitó ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között elmondta: „Magyarország példája azt bizonyítja, hogy sokat lehet nyerni a Kínával való tisztességes és konstruktív együttműködésből”.

Ningbo: fókuszban a közép-kelet-európai üzleti együttműködések

A majdnem magyarországnyi lélekszámú, kikötővel, vámhivatallal is rendelkező kelet-kínai Ningbo egyre erősebb figyelmet kap a kelet-közép-európai országoktól – írja a China Daily információi alapján a Zhejiang China.

Hozzáteszik: tavaly a Ningbo Közép- és Kelet-Európából származó importja elérte a 11,2 milliárd jüant, ami több mint kilencszeres növekedés 2016-hoz képest, miközben az idei év első negyedévében a város importja a kelet-európai régióból éves szinten 102 százalékkal, 4,39 milliárd jüanra nőtt.

Arról is írnak, hogy tavaly évvégéig 176 projekt valósult meg Ningbo és a kelet-közép-európai országok között, 1 milliárd dollárt meghaladó kétirányú beruházással.

A város azt is közölte, hogy május végén új közvetlen járatot indított Budapestre, valamint már több, mint 90 közép-kelet-európai egyetem működik együtt Ningbóval, több mint ezer tanár és diák dolgozik és tanul a városban.

VOSZ: az erősödő, innovatív magyar kkv-k üzleti kapcsolatépítési szándéka is fontos a sikeres exporthoz

A legnagyobb hazai vállalkozói érdekképviseleti szervezet több mint 10 éve folyamatosan építi a nemzetközi kapcsolatait (erről az üzletem.hu itt és itt írt), többek között Kína felé is. Az elmúlt időszakban már társelnöki szintű „gazdája” is van a területnek.

– A hazai kkv számára elérhetőek olyan támogatások, például a HIPA közreműködésével, amelyek az exporttevékenységet erősítik, ezek az alkalmak pedig, mint a ningbo-i vásár, fontos üzleti kapcsolatépítési lehetőségek adnak a magyar vállalkozásoknak – mondta a VOSZ társelnöke. Dr. Kovács Patrik hozzátette: „egyre jelentősebb az a nemzetközi kapcsolatrendszer, amelyből a hazai kkv-k profitálhatnak, ugyanakkor a proaktivitás, részvétel is elengedhetetlen a sikerhez”.

A VOSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős társelnöke az esemény hivatalos, üzleti fórumán is felszólalt.

– Hiába az internetes kapcsolattartás lehetősége, a Google, vagy éppen a korabeli „yellow pages”, a személyes és informális kapcsolatépítés mára megkerülhetetlenné vált az üzleti fejlesztési folyamatokban, és ezt minden hazai, exportképes kkv-nak is látnia kell – magyarázta Kovács Patrik. – A globális gazdaság 75 százaléka részben vagy egészben, de be van csatornázva a kínai gazdaságba, és bár a COVID átmenetileg megakadályozta ezeknek a folyamatoknak a dinamikáját, de ilyen jelentős folyamatokkal minden vállalkozónak számolnia kell. A VOSZ élenjáró szeretne lenni a külpiacok és a működő nemzetközi partnerkapcsolatok kiépítésében, képviselve a hazai kkv-k, különösen a VOSZ-tagvállalkozások érdekeit”.

A társelnök hozzátette: ezek a nemzetközi üzleti együttműködések, partnerségek fontos lépcsőfokot jelenthetnek a magyar kis- és középvállalkozásoknak, valamint a jövőben erősödő VOSZ-jelenlétre kell számítani a nemzetközi területen, a térségben, ezért is vállal aktív szerepet a VOSZ olyan rangos nemzetközi fórumokban, mint az OECD Gazdasági Tanácsadó testülete, melyben a világ legfejlettebb 38 országának vállalkozói érdekképviseleteit tömöríti, vagy a G20 üzleti köre, a B20, mely a világ GDP-jének 80 százalékáért felel.

ZBT

VOSZ

 

vissza