VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Vállalkozók a rezsivédelem változásáról: áremelés és cégbezárás is jöhet

2022.06.10.

Vállalkozók a rezsivédelem változásáról: áremelés és cégbezárás is jöhet

A kormány által bejelentett intézkedéscsomag értelmében a vállalkozások is kikerülhetnek a rezsivédelemből.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára érdeklődésünkre azt mondta, hogy valamilyen formában a jövőben is támogatni kell ezeket a vállalkozásokat, mert nagy a lakossági érintettségük.

„A rezsivédelembe a legkisebb vállalkozásokat utalta a kormány eredetileg, és ezt nagyon fontos lépésnek tartottuk, hiszen az energiaárak már az ukrán-orosz háború kitörése előtt megugrottak. Már 2021 végén, 2022 legelején a többszörösére emelkedés volt tapasztalható” – mondta Perlusz László. Az új rendelkezéssel viszont kikerülnek a kedvezményezetti körből.

Hozzátette, Magyarországon rengeteg kis vállalkozás van, több százezer ilyen működik, ezeknek kevés lehetőségük van a védekezésre. Mint mondta, ha olyan piacon tevékenykednek ezek a vállalkozások, ahol érvényesíteni tudják a többszörösére emelkedő energiaárak jelentette többletköltséget, akkor árat fognak emelni.

„Hogyha elérkezik az a pont, márpedig el fog érkezni, hogy már nem lehet érvényesíteni ezeket az árakat, akkor az a gazdálkodásuk szűküléséhez vezethet, vagy akár a gazdálkodás beszüntetéséhez is. Ezért mondjuk azt, hogy nem szabad elengedni a kezüket ezeknek a vállalkozásoknak. Nagyon sokan vannak, nagyon nagy a lakossági érintettségük is, hiszen több százezer emberről van szó, akik itt dolgoznak akár alkalmazásban személyes közreműködőként a saját vállalkozásukkal. Meg kell teremteni azokat a támogatási lehetőségeket, amelyek ezek után is fennállnak, gondolok itt például támogatott hitelekre, pályázatokra, bármilyen olyan megoldásra, amivel előremenekülhetnek ezek a vállalkozások” – mondta Perlusz László.

Gondot okozhat elkülöníteni egy otthonában dolgozó vállalkozó esetében, hogy éppen mint lakos vagy mint vállalkozó használja az energiát.

Perlusz László erre a felvetésre azt mondta, hogy ez a visszás helyzet már korábban kialakult. Ilyen esetben szükséges fölszerelni külön gáz- és villanyórát a vállalkozásnak, ha elkülöníthető a lakossági fogyasztástól. De ha a lakhely a vállalkozás székhelye, attól önmagában még nem szükséges.

Igaz, itt is sok a tisztázatlan részletkérdés – mondta Perlusz László. Például egy otthonában kozmetikai vállalkozást vivő ember esetén felmerül, hogy az ott megforduló ügyfélkör miatt szükséges a külön mérőórákat felszereltetni, de egy számítógépen dolgozó szellemi szabadfoglalkozásúnál nem indokolt.

 

vissza