VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Vállalkozások digitalizációja: a német példa

2022.10.28.

Vállalkozások digitalizációja: a német példa

„Azt kerestük, hogy milyen helyes gyakorlatokat vehetnénk át azon országok tapasztalataira építve, amelyek előrébb járnak a kkv-szektor digitalizálásban” – mondja Szabó Zoltán Kázmér, a VOSZ Digitalizáció és Informatikai Szekciójának vezetője.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) nemzetközi kutatás keretében vizsgálja meg azokat a módszereket és eszközöket, amelyek a vállalkozások digitalizációs és informatikai fejlesztését támogathatják. A németországi tapasztalatokat Szabó Zoltán Kázmér, a VOSZ Digitalizáció és Informatikai Szekciójának vezetője mutatta be.

„Azt kerestük, hogy milyen helyes gyakorlatokat vehetnénk át azon országok tapasztalataira építve, amelyek előrébb járnak a kkv-szektor digitalizálásban – mondta el Szabó Zoltán Kázmér.  –  Azt is megvizsgáltuk, milyen kormányzati támogatások érhetők el ezen a területen a vállalkozói szektor számára.”

Digitális üzleti modellek kidolgozása és megvalósítása

A német informatikai kkv-k szervezete, a Bundesverband IT-Mittelstand e.V. szerint a kis- és középvállalatok számára egyre fontosabbak az úgynevezett „szövetkezeti típusú” együttműködési üzleti modellek, amelynek révén a kisebb cégek is lépést tarthatnak a nagyvállalatokkal a nemzetközi piacon. A több mint 2400 vállalkozás érdekeit képviselő szövetség erre a célra külön szakmai csoportot hozott létre, amely gyakorlatban is használható modelleket dolgozott ki, hogy megkönnyítse a tagvállalatok számára a digitális átállást.

Elindítottak és működtetnek egy „Kkv 4.0 Digitális Kompetencia Központot”, amelyhez nem csak informatikai vállalkozások csatlakozhatnak. Itt nemcsak mesterséges intelligencia trénerek szerveznek különböző tudásmegosztó workshopokat, de segítenek felkutatni digitális átállást támogató finanszírozási lehetőségeket is. Megosztják a csatlakozó vállalkozásokkal a legjobb gyakorlatokat, és ellátogatnak azokhoz a cégekhez is, amelyek magukévá tették az új szemléletet és eredményesen vezettek be digitális megoldásokat.

Szabó Zoltán Kázmér szerint Magyarországon is követendő példa lehet a Szövetségi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium „Digital Now” programja, amelynek keretében a vállalkozások pénzügyi támogatásra pályázhatnak. Elsősorban az intelligens, felhő alapú munkára és termelési folyamatokra kell gondolni, valamint a digitális ügyfélszerzésre, esetleg a beszállítói kapcsolattartás digitalizációjára. Emellett elérhető pénzügyi forrás a munkavállalók digitális képességének fejlesztésére, valamint digitalizációs képzésekre is. A német tapasztalatokat megszívlelve érdemes lenne Magyarországon is intenzívebben bevonni a munkaadói érdekképviseleteket – elsősorban a VOSZ-t, a legnagyobb önkéntes tagsággal rendelkező hazai szövetséget – az állammal közös projekteket működtetésébe – hangsúlyozza a VOSZ szekcióvezetője.

Ingyenes képzések, „digitális bennszülött” tanácsadók

A digitális ismeretek minél szélesebb elterjedése érdekében indította el az Aschaffenburgi Műszaki Egyetem a Bajor Állami Tudományos és Művészeti Minisztériummal együttműködve – európai uniós forrásból – a TransferformKMU projektet. Az ingyenes képzések témái között szerepel az okos és innovatív technológiák tanulása, megértése, illetve alkalmazása a piacok megtartása és fejlesztése során.

Újszerű és érdekes az a megoldás, amit a Saar-vidéken vezettek be. Az Digiscouts projekt keretében fiatal szakembereket delegálnak a kkv-khoz, hogy azonosítsák a cég előtt megnyíló digitalizációs lehetőségeket, akik aztán részt vesznek a projektek megtervezésében és megvalósításában is. Mindehhez a digitális tanulási platformokat, valamint a projektmunkához szükséges tudásmodulokat és eszközöket is biztosítják a szervezők.

Baden-Württemberg tartományban – szintén minisztériumi támogatással – két éve hozták létre a „Smart Services” kompetenciaközpontot, amelynek programjai már több mint 150 kis- és középvállalkozást támogattak új, digitális üzleti modellek kidolgozásában, valamint egy komplex felhő-adatalapú szolgáltatási kínálat („smart service”) alkalmazásában. A kompetenciaközpont több mint 150 digitalizációs tanácsadót képezett ki, akik Baden-Württemberg-szerte segítik a cégeket.

Egy Suhlban elindult projekt arra keresi a választ, hogy a felgyorsult világban hogyan lehet a munkavállalók digitális és informatikai készségeit fejleszteni, frissíteni. Amint azt a Thuringia Digitalizációs Továbbképző Ügynökség is megállapította: a demográfiai folyamatok és a szakképzett munkaerő egyre nagyobb hiánya miatt egyre nagyobb szükség van az alaposabb digitális ismeretekkel rendelkező munkaerőre. A kísérleti projekt ennek megfelelően azt a célt tűzte ki, hogy az érintett munkavállalók újból elsajátítsák a szükséges digitális készségeket és képességeket – összegezett Szabó Zoltán Kázmér.

ZBT

Forrás: VOSZ

vissza