VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Vádemelés az OLAF feljelentése alapján indult „pályázatos” bűnügyben

2023.02.10.

Vádemelés az OLAF feljelentése alapján indult „pályázatos” bűnügyben

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult, uniós támogatás jogosulatlan igénybevételével kapcsolatos bűnügyben a Fővárosi Főügyészség 11 személlyel szemben emelt vádat, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádirat lényege szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011–2012-ben több olyan – nagyobbrészt uniós forrásokból megvalósuló – pályázati felhívást tett közzé, amelyeknek célja a hátrányos helyzetű térségekben történő gazdaságfejlesztés és munkalehetőség-teremtés támogatása volt. Az egyik vádlott, egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó cég képviselője 3 pályázatot is benyújtott, amelyekkel összesen 324 millió forint támogatást nyert el oly módon, hogy társai segítségével több ponton szándékosan megsértette a kiírási feltételeket, melyeket igyekezett leplezni. Így például a ténylegesen budapesti megvalósulási helyszín helyett egy vidéki helyszínt jelölt meg, és előfordult olyan eset is, hogy a látszat erősítése érdekében egyik társa közreműködésével vidékre utaztatta a munkavállalókat, továbbá olyan alkalmazottakra is elszámolt támogatást, akik nem is dolgoztak a projekteken. Emellett, ugyancsak társai segítségével, közbeiktatott cégekkel szerződéses láncokat alakított ki, annak érdekében, hogy elfedje a tényleges üzleti kapcsolatokat, illetve a projektek megvalósításához szükséges informatikai fejlesztések árát mesterségesen, indokolatlanul megnövelje, és ezáltal több támogatást tudjon igényelni.

A pályázati összegek csalárd elnyerése mellett egyes vádlottak az alvállalkozói láncokban fiktív számlákkal jogosulatlanul csökkentették a fizetendő áfát.

Az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálta a támogatásokat és ajánlással élt a Legfőbb Ügyészség felé, aminek eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben nyomozást rendelt el, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesített.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége, valamint más bűncselekmények miatt emelt vádat. A főügyészség a vádiratban végrehajtandó, illetve végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetések, pénzbüntetések, cégvezetéstől eltiltások kiszabására, valamint vagyonelkobzások alkalmazására tett indítványt.

vissza