VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Uniós pályázatok: milyen új kiírások jönnek?

2020.08.28.

Uniós pályázatok: milyen új kiírások jönnek?

A GINOP éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1474/2020 Kormányhatározat 2020 II. negyedéves módosításai közül néhányat emeltünk ki.

Honnan jön a pénz?

A 200 milliárd forint keretösszeggel elindított országos kihatású (Kurzarbeit) munkabértámogatást 100 milliárd forinttal csökkentik. Ez nem azt jelenti, hogy később ne lenne lehetőség az újbóli kiírásra, de figyelembe véve a járvány első hullámának gazdaságra gyakorolt negatív hatását, a vállalkozások által benyújtott igényre egyelőre elégnek tűnik ez az összeg.

A 31,5 milliárd forint keretösszeggel elindított kutatásfejlesztési munkahelyek megőrzését szolgáló vészhelyzeti bértámogatás 11,5 milliárd forinttal csökken. A GINOP-VEKOP forrás terhére elszámolt bértámogatási csomagból átcsoportosításra kerül 11,5 milliárd forint más – főleg a COVID hatásait enyhítő KKV-kat támogató – pályázati programokra.

Hova megy a pénz?

A legnagyobb figyelmet kiharcoló GINOP-1.2.8 – KKV-k fejlesztési támogatására, rövid idő alatt, összesen egy hónap alatt 3.800 kérelem érkezett, 90 milliárd forint értékben, míg a VEKOP-1.2.6 – a GINOP-pal megegyező tükörpályázatra közel 1.600 pályázó adott be 37 milliárd forint értékben igényt.

A GINOP pályázat eredeti keretösszege 33,3 milliárd forint, ami a jelenlegi intézkedés hatására gyakorlatilag a kétszeresére, 67,33 milliárd forintra növekszik. A VEKOP tükörpályázat eredeti keretösszege 18,8 milliárd forint, ami 14,5 milliárd forinttal 33,3 milliárd forintra növekszik. A két pályázat így lényegében 48,5 milliárd forinttal növekszik, azaz a kormány a keretösszeg szinte duplázásáról gondoskodik. Viszonylag pontos statisztikák állnak rendelkezésre arról, hogy mekkora a pályázói lemorzsolódás, így a jelenlegi keretemelésből arra következtet a Via Credit, hogy minden pályázó, aki a feltételeknek megfelelő támogatási kérelmet nyújtott be meg fogja kapni a támogatást.

Az új pályázatok

GINOP-1.2.9-20 kódjellel jelenik meg a Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása pályázati felhívás, mely 5 milliárd forinttal keretösszeggel válik elérhetővé hamarosan. A pályázati felhívás várhatóan hasonló lesz a válságkezelő GINOP/VEKOP pályázathoz, a támogatási összeg vissza nem térítendő lesz és nem feltételekhez kötött, de ehhez a pályázat megvalósítási helye hátrányos helyzetű település kell legyen, ahogyan a pályázat címe is rámutat.

Új felhívásként jelenik meg a GINOP-1.2.13-20 kódjelű egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásával érintett, valamint az ezeket helyettesítő termékek gyártásával foglalkozó vállalkozások technológiaváltásának és kapacitásbővítésének támogatása. A pályázat induló keretösszege 7 milliárd forint lesz, a pályázat jellege kapacitásbővítő vagy új technológiákra áttérő projektek támogatása. Olyan projekteket vár a kiíró hatóság, amelyek a környezetszennyező – különösen egyszer használatos – műanyagtermékek kiváltásával foglalkoznak. A pályázati felhívás várhatóan októberben jelenik meg.

A COVID által igencsak megtépázott divat és dizájnipar is külön pályázati támogatást kap 7 milliárd forint keretösszeggel. A GINOP-1.2.14-20, Divat és Dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása pályázat fog megjelenni idén októberben. A felhívás célja a divat- designipari KKV-k megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatása. A támogatás hatására a kedvezményezett vállalkozások munkahelymegtartó és jövedelemtermelő képessége javul.

Új felhívás a GINOP-1.2.12-20 kódjelű Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása pályázat, amelynek keretösszege 5,149 milliárd forint lesz. A felhívás célja az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődését eredményező beruházások támogatása. A pályázati felhívás várhatóan novemberben jelenik meg.

A jelentősen túligényelt GINOP-5.3.12-19, Foglalkoztatás-bővítés ösztönzése című pályázat 12 milliárd összegű kerete 4,549 milliárd forinttal nő. A pályázatra 665 darab kérelem érkezett 23,3 milliárd forint értékben. A keretösszeg emelése a támogatott, de forrás hiányában tartaléklistára került támogatási igények kipótlását célozza.

További kettő kiemelt státuszú, azaz olyan pályázat jelenik meg, ahol a pályázók köre előre meghatározásra kerül. Ilyen a digitalizáció területén megjelenő GINOP-3.1.6-20, Digitális élményközpontok hálózatának továbbfejlesztése és központi minőségbiztosítása, ami 2,4 milliárd forinttal jelenik meg. A projekt keretében digitális élményközpontok valósulnak meg, amik alkalmasak szemléletformáló foglalkozások lebonyolítására, bemutatva a legújabb technológiákat és segítve a pályaorientációt. A GINOP-3.2.8-20, MI innovációs- és kompetenciaközpont, adatvagyon-gazdálkodási kapacitás kialakítása a hazai KKV-k számára Mesterséges Intelligencia alkalmazások ösztönzésére címmel jelenik meg 1 milliárd forint összeggel kiemelt pályázat. A felhívás célja a mesterséges intelligencia és adat alapú üzleti célú alkalmazások fejlesztésének, innovációjának ösztönzése, illetve bevezetésük, átvételük támogatása a hazai vállalkozások körében.

vissza