VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Uniós GDP-adatok: magyar mutató is akad a legjobbak között

2023.11.15.

Uniós GDP-adatok: magyar mutató is akad a legjobbak között

Az előző negyedévhez képest nem változott, éves összevetésben pedig 0,1 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban 2023 III. negyedévében.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül Magyarország számolt be a harmadik legdinamikusabb negyedéves GDP-növekedésről: a recesszió végét jelző 0,9 százalékos rátánál csak az 1,1 százalékos ciprusi és az 1,6 százalékos lengyel ütem gyorsabb. Az év/év adatok között a mínusz 0,3 százalékos magyar adat a középmezőnyben szerepel, a két végpontot a 2,2 százalékos ciprusi növekedés és a 4,7 százalékos írországi visszaesés jelöli ki.

A legnagyobb gazdaságok vegyes képet mutatnak a harmadik negyedéves GDP-adatok alapján: éves szinten Németországban 0,4 százalékos visszaesést, Spanyolországban és Franciaországban (1,8, illetve 0,7 százalékos) növekedést regisztráltak, az olasz GDP pedig „tartotta” a 2022. III. negyedévi szintet.

Az Eurostat a GDP-adatokkal együtt a foglalkoztatás alakulásáról szóló első becslést is közzétette. Eszerint az EU egészében a foglalkoztatottak száma 2023. III. negyedévben az előző negyedévit 0,2 százalékkal, az egy évvel korábbit 1,3 százalékkal haladta meg.

vissza