VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Uniós források: két magyar „ügyben” is döntöttek Brüsszelben

2022.12.13.

Uniós források: két magyar „ügyben” is döntöttek Brüsszelben

Magyarország helyreállítási tervének elfogadását javasolja az Állandó Képviselők Bizottsága, de az összesen 5,8 milliárd eurós csomag folyósítását továbbra is a 27 „jogállamisági szuper mérföldkő” teljesítéséhez köti. A jogállamiság megsértése miatt felfüggesztett forrás nagyságát a december 12-i „kompromisszum” ugyanakkor 7,5 milliárd euróról 6,3 milliárd euróra mérsékelte.

Helyreállítási terv: zöld jelzés, 27 „szuper” feltétellel

Az uniós tagállamok üdvözölték, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelte a magyar nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi tervet. Az Állandó Képviselők Bizottságának ülésén az uniós tagállamok nagykövetei úgy döntöttek, hogy javasolják a Tanácsnak, hogy fogadja el a magyar nemzeti tervet jóváhagyó végrehajtási határozatot, és a hivatalos elfogadáshoz írásbeli eljárást indítanak – olvasható a Tanács közleményében.

A határozat hivatalos elfogadását és a jogállamiság megerősítését célzó intézményi reformokra vonatkozó 27 „szuper mérföldkő” teljesítését követően Magyarország az eszközből származó forrásokból összesen 5,8 milliárd eurónyi támogatást használhat fel. Ez a finanszírozás lehetővé teszi Magyarország számára, hogy elősegítse a COVID-19 járványból való gazdasági kilábalást, valamint a zöld és a digitális átállás finanszírozását.

Jogállamiság: 7,5 milliárd euróról 6,3 milliárdra csökkent a felfüggesztett összeg

Az eljárás során Magyarország kötelezettséget vállalt olyan korrekciós intézkedések bevezetésére, amelyeket a Bizottság alkalmasnak tart a felmerült aggályok kezelésére, amennyiben azokat együttesen, helyesen és hatékonyan hajtják végre. Mivel a Magyarország által eddig elfogadott korrekciós intézkedések jelentős hiányosságokkal küzdenek, a Tanács úgy véli, hogy az Unió költségvetését érintő kockázat továbbra is magas – olvasható a testület hétfő este kiadott közleményében. A Magyarország által kielégítően végrehajtott korrekciós intézkedések számát és jelentőségét, valamint az együttműködés mértékét tekintve azonban „ésszerű közelítés” lehet a költségvetést érintő fennmaradó kockázatot az érintett programok kötelezettségvállalásainak 55 százalékában (6,3 milliárd euró) meghatározni. (A Bizottság korábbi javaslatában 65 százalék, azaz 7,5 milliárd euró szerepelt.)

Az uniós tagállamok elismerik a magyar hatóságok által végzett munkát, de úgy döntöttek, hogy ezek a korrekciós intézkedések nem kezelik kellőképpen a jogállamiság megsértésének feltárt eseteit és az uniós költségvetést fenyegető kockázatokat – áll a közleményben.

vissza