VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Újraindulhat a baromfi- és sertéshús-export Dél-Koreába

2022.09.07.

Újraindulhat a baromfi- és sertéshús-export Dél-Koreába

„A Koreai Köztársaság és az EU közötti kereskedelem újraindítását nagy sikerként, erőfeszítéseink elismeréseként könyvelhetjük el, és a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között az nagy előnyökkel jár majd az európai termelők számára.”

A Koreai Köztársaság Mezőgazdasági, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériuma megszünteti a sertés- és baromfihús-alapú termékek uniós kivitelét érintő, régóta fennálló kereskedelmi akadályt. Ezzel a döntéssel Korea elismeri, hogy az EU kellően szigorú, régiókba sorolási intézkedéseket alkalmaz az afrikai sertéspestis és a magas patogenitású madárinfluenza elleni védekezés jegyében. Az akadály megszűnésével a következő években több mint egymilliárd euróval bővülhet a távol-keleti országba irányuló kereskedelem – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Valdis Dombrovskis, a Bizottság ügyvezető alelnöke és a kereskedelempolitikáért felelős tagja így nyilatkozott: „A Koreai Köztársaság döntése, miszerint megszünteti az európai sertés- és baromfihús-kivitelre vonatkozó korlátozásokat, minden bizonnyal növelni fogja az exportlehetőségeket a felettébb szorult helyzetben lévő ágazat számára. Kötelezettségvállalásunknak eleget téve támogatjuk az uniós mezőgazdasági ágazatot, miközben kiváló minőségű uniós termékeket biztosítunk a koreai fogyasztók számára. Üdvözöljük a koreai partnereinkkel folytatott gyümölcsöző munkát, akikkel szorosan együttműködünk kereskedelmi kérdésekben a 2011. évi kereskedelmi megállapodásunk megszületése óta. Reméljük, hogy e sikerre építve hasonló konstruktív eredményt fogunk tudni elérni más kereskedelmi partnereinkkel is, ami a régiókba sorolásra vonatkozó uniós intézkedések elismerését illeti.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket mondta: „Az állatok egészségének védelme kulcsfontosságú prioritás számunkra. Az EU-ban szigorú és hatékony intézkedéseket vezettünk be az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza ellen. A Koreai Köztársaság és az EU közötti kereskedelem újraindítását nagy sikerként, erőfeszítéseink elismeréseként könyvelhetjük el, és a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között az nagy előnyökkel jár majd az európai termelők számára. Elkötelezettségünk töretlen aziránt, hogy továbbra is határozottan fellépjünk ezekkel az állatbetegségekkel szemben, és biztosítsuk azoknak az uniós élelmiszeripari termékeknek a kivitelét, amelyek megfelelnek a legmagasabb szintű normáknak és garanciáknak az állategészségügy és az élelmiszer-biztonság tekintetében.”

A szeptember 5-i határozat kedvezményezettje az a 11 uniós ország, amely baromfihúst és baromfihús-alapú termékeket exportálhat a Koreai Köztársaságba – Németország, Lengyelország, Magyarország, Belgium, Franciaország, Finnország, Spanyolország, Hollandia, Svédország, Dánia és Litvánia –, illetve az a 14 tagállam, amely engedéllyel rendelkezik sertéshús és sertéshús-alapú termékek Koreába történő kivitelére. Ezek az országok: Németország, Lengyelország, Magyarország, Belgium, Franciaország, Finnország, Spanyolország, Hollandia, Svédország, Dánia, Szlovákia, Ausztria, Írország és Portugália.

 

                

vissza