VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Újabb „pénzpumpát” indít el a kormány

2023.03.06.

Újabb „pénzpumpát” indít el a kormány

A kormány elfogadta a Baross Gábor Tőkeprogramot, amely 600 milliárd forintnyi új tőkeforrást pumpál a gazdaságba.

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 700 milliárd forintos kerete gyakorlatilag kevesebb, mint 1 hónap alatt kimerült, valamint a rendkívül kedvező, 5 százalékos kamatozású hiteleket kínáló Széchenyi Kártya Program iránt is rendkívül magas az érdeklődés – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

A kormány annak érdekében, hogy a hitelezési oldalt követően a vállalkozások számára rendelkezésre álló források tőke oldalát is megerősítse, a Baross Gábor Tőkeprogram keretében három pilléren keresztül támogatja a gazdaságot:
1. Ingatlan- és értékpapíralapok pillér
2. Új tőkealapok felállítása pillér
3. „Ráemelési” pillér 
Az új tőkeprogram keretében elsőként a 150 milliárd forint keretösszeggel rendelkező ingatlan és értékpapíralapok pillér indul meg 2023. március elsejével, amely két alprogramot foglal magában: (I) Ingatlanalapok alprogram, (II) Értékpapíralapok alprogram.

A Nemzeti Tőkeholdingon keresztül megvalósuló Baross Gábor Tőkeprogram a kormány reményei szerint hozzájárul a beruházási aktivitás növeléséhez, az energiahatékonyság javításához, zöldfejlesztések megvalósításához. 

A Baross Gábor Tőkeprogrammal együtt a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül már mintegy 1600 milliárd forintnyi tőkeforrás érhető el a gazdaság számára. A Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank hitel- és tőkeprogramjain, valamint a Széchenyi Kártya programokon keresztül a vállalatok számára megnyitott finanszírozási források összértéke 3600 milliárd forint, azaz a GDP közel 5 százaléka.

A program részletei a Nemzeti Tőkeholding portálján, a https://nth.hu weboldalon érhetők el.

vissza