VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Új VP-felhívás a láthatáron:15 milliárd forintból javulhatnak a baromfik életkörülményei

2022.09.15.

Új VP-felhívás a láthatáron:15 milliárd forintból javulhatnak a baromfik életkörülményei

Várhatóan novemberben jelenik meg „Baromfi állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.4-22) felhívása.

A Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő felhívás „az állattartás fejlesztését célozza meg azáltal, hogy az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírásokat teljesítsék a gazdálkodók”. Ezért az Európai Unió vissza nem térítendő forrást biztosít a gazdálkodóknak, kompenzálva a növekvő kiadásokat.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd forint, a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A kormány 2500 támogatott támogatási kérelemmel számol.

A támogatást igénylő vállalja a tyúk, gyöngytyúk, pulyka, liba, kacsa állományok tartását. Ezen egyedek után állategységenként a kötelezettségvállalási időszak végéig meghatározott mértékű támogatás vehető igénybe, amennyiben az állattartó ezen a felhívásban meghatározott kötelezettségeket vállalja és azoknak eleget tesz. A felhívás tervezete a támogatott tevékenységeket célterületekre bontja az alábbiak szerint:

A) Állatsűrűségre vonatkozó kötelezettség: a kedvezményezett köteles a támogatásba bevont állományok esetében – az alkalmazott technológiai sajátosságok figyelembevételével – a jogszabályban előírtnál 10 százalékkal nagyobb férőhelyet biztosítani.

B) Mechanikai sérülés megelőzése: a kedvezményezett köteles a jogszabályi előírásokon túlmutató fajspecifikus követelmények biztosításával (több etető és itatóhely biztosítása, hosszabb ülőrúd, hőmérséklet, páratartalom, fény-előírások stb.) megelőzni a mechanikai sérülések kialakulását.

C) Takarmányozáshoz ivóvíz-minőségű víz biztosítása: a kedvezményezett köteles a jogszabályban foglalt előírásokon túlmutató vállalásokat teljesíteni.

D) Baromfiállományok alacsony toxintartalmú összetett takarmányokkal történő takarmányozása – tenyészállatok esetén: a kedvezményezett köteles gondoskodni az alacsony mikotoxintartalmú, összetett takarmányok beszerzéséről és azok etetéséről a támogatott tenyészetben.

E) Baromfiállományok alacsony toxintartalmú összetett takarmányokkal történő takarmányozása – árutermelő állományok esetén.

(Az „A” és a „B” célterület ugyanazon állomány vonatkozásában egyszerre nem választható.)

A felhívás feltételeinek eleget tevő a mezőgazdasági termelők támogatási kérelmüket kizárólag az ügyfél-nyilvántartási rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfél ügyfélkapus azonosítással elérhető elektronikus felületen keresztül nyújthatják be 2022. november 1. és 30. között.

Forrás: KAVOSZ

vissza