VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Új tao-kedvezmény a villamosenergia-tárolót létesítő beruházások után

2024.05.28.

Új tao-kedvezmény a villamosenergia-tárolót létesítő beruházások után

Bővül a tao-kedvezmények köre: 2024-től jelentős társasági adókedvezmény érvényesíthető a villamosenergia-tárolók (akkumulátorok) létrehozatalára irányuló beruházások után is – olvasható az RSM Hungary friss blogbejegyzésében.

A 2024. adóévre vonatkozó adóváltozások mellett a kormány további kedvező jogszabályváltozásról döntött a zöldenergia támogatásának céljából. Ennek értelmében idéntől társasági adókedvezmény érvényesíthető villamosenergia-tárolók (akkumulátorok) létrehozatalára irányuló beruházások után is a 1996. évi LXXXI. törvény (Tao-tv.) 22/H § alapján – írja blogbejegyzésében dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary Adóüzletágának vezető menedzsere.

Az adókedvezmény célja, hogy az adózók olyan új villamosenergia-tároló berendezéseket létesítsenek, amelyek révén lehetséges a saját célra megtermelt villamos energia tárolása.

A tao-kedvezmény a villamosenergia-tároló beruházás üzembe helyezésének adóévében – vagy a vállalkozó döntése szerint az üzembe helyezést követő adóévben – és az azt követő 5 adóévben, azaz összesen 6 adóéven át vehető igénybe. Az igénybe vehető társasági adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg adózónként, továbbá beruházásonként jelenértéken a beruházás elszámolható költsége 30 százalékának megfelelő mértéket, de legfeljebb a 30 millió eurónak megfelelő forintot. (A 30 százalékos mérték kisvállalkozások esetén további 20, középvállalkozások esetén 10 százalékponttal növelhető).

Elszámolható költségnek az akkumulátor létrehozatalára irányuló beruházás bekerülési értéke minősül.

Az akkumulátorok létrehozása utáni tao-kedvezmény igénybevételének feltétele többek között, hogy a villamosenergia-tároló beruházás tervezett megkezdése előtt elektronikus nyomtatványon bejelentést kell tenni a Pénzügyminisztérium felé. Az adózónak az igénybevétel első adóévére vonatkozó társasági adóbevallás benyújtásakor már rendelkeznie kell érvényes és hatályos hálózati csatlakozási- és hálózathasználati szerződéssel.

Az adókedvezmény csak abban az esetben vehető igénybe, ha a villamosenergia-tárolóba az adott évben betáplált energia legalább 75 százaléka megújuló energiából villamos energiát előállító erőműegységből származik, továbbá a beruházás keretében aktivált eszközök esetén az 5 éves kötelező üzemeltetési időszak teljesül.

vissza