VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Transzferár-szabályozás: a kis ügyleteket elengedi, a nagyokat szigorúbban veszi a NAV

2022.12.13.

Transzferár-szabályozás: a kis ügyleteket elengedi, a nagyokat szigorúbban veszi a NAV

A Pénzügyminisztérium társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozta a szokásos piaci ár meghatározásával – azaz a transzferárakkal – összefüggő nyilvántartási kötelezettséget szabályozó rendelet módosításának tervezetét.

Kicsire nem adnak

Az adózók adminisztratív terhei csökkennek az új szabályozás alatt, mivel a nyilvántartási kötelezettség értékhatára megemelkedik. Míg eddig a kapcsolt felek közti legalább 50 millió forint piaci értékű ügyleteket kellett dokumentálni, az új szabályozás szerint már 2022-re vonatkozóan is 100 millió forintra emelkedik a legkisebb dokumentálandó ügylet mérete.

Drágább lesz a mulasztás

A transzferár dokumentáció hiányosságai esetén kiszabható mulasztási bírság a vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedik meg. Mint ahogyan eddig is ismert volt, ha az adózó nem (vagy nem megfelelően) tesz eleget nyilvántartási kötelezettségének, az adóhatóság a jövőben magasabb, akár 5 millió forintig terjedő, ismételt jogsértés esetén akár 10 millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki a korábbi 2 milliós, illetve 4 milliós díjtételekhez képest.

„Fontos kiemelni, hogy egy definíció módosítása miatt jóval nagyobb lehet a büntetések növekedése. Eddig ugyanis az adózó teljes transzferár-dokumentációja egyetlen nyilvántartásnak minősült, így a mulasztási bírságot a hatóság legfeljebb egyszer szabhatta ki. Azonban a módosítás alapján a fődokumentum egy külön, a helyi dokumentumok pedig ügyletenként külön-külön nyilvántartásnak fognak minősülni, így a bírság az ügyletek számának függvényében megsokszorozódhat –például négy tranzakció dokumentálása esetén tehát a korábbi 2 milliós bírság akár tízszeresére is növekedhet” – magyarázza a változásokat Tóth Hedvig, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

A pontosság kötelező

A legnagyobb adminisztratív változás a társasági adóbevallás részeként benyújtandó új adatszolgáltatási kötelezettség. A 2022. december 31. után benyújtott társasági adóbevallásokban számos információt kell majd megadni a kapcsolt felekkel folytatott ügyletekről, például az ügyletek besorolását, a felek adminisztratív adatait, a tranzakció volumenét, a szokásos piaci ár meghatározásának részleteit és a kapcsolódó adóalap-korrekció mértékét. Az adatszolgáltatási kötelezettség bizonyos kapcsolt ügyletekre is vonatkozik, amelyek mentesülnek a transzferár-nyilvántartás alól.

„Mivel az adóhatóság által az adatszolgáltatás során kért információk forrása a transzferár dokumentáció, a jövőben még fontosabb lesz annak időben, a társasági adóbevallás benyújtási határideje előtt történő elkészítése. Az új adatszolgáltatás bevezetése miatt mindenképp indokolt időben átgondolni és értékelni a kapcsolt feles tranzakciókat, mérlegelni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének erőforrásigényét” – hívja fel a figyelmet Tóth Hedvig.

 

vissza