VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Továbbra sem biztató az európai madárinfluenza-helyzet

2022.10.17.

Továbbra sem biztató az európai madárinfluenza-helyzet

Nincs kedvező irányú változás az európai madárinfluenza-helyzetet tekintve szeptember eleje óta, sőt az ősszel zajló vadmadárvonulás kontinens-szerte tovább növelte a vírus terjedésének kockázatát – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A járvány elkerülése, a haszonállatok megóvása mindenekelőtt a baromfitartók járványvédelmi tudatosságától és elővigyázatosságától függ, például már most erősen javasolt zártan tartaniuk a baromfikat. Emellett a környezeti tendenciákat figyelembe véve a hatóságnak is készenlétben kell állnia. Ha pedig felüti a fejét a betegség, az azonnali intézkedésekkel jár, megalakulnak például a helyi járványvédelmi központok és speciális eljárásrend lép életbe a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumában is.

Az elmúlt egy hónapban az Európai Unióban összesen 47 baromfitartó gazdaságban, 37 fogságban tartott madarakat tartó intézményben és 323 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza H5N1, míg tovább két vadmadárnál a vírus H5N5 altípusát. Az érintett országok: Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

A járvány elkerülése, a haszonállatok megóvása mindenekelőtt a baromfitartók járványvédelmi tudatosságától és elővigyázatosságától függ. Egyelőre csak javasolt, de előreláthatólag hamarosan ismét kötelező lesz zártan tartani a baromfikat. És bár Magyarország ez év júliusában visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereinek jelenleg is folyamatos készenlétben kell állniuk. Egy esetleges járványkitörés ugyanis azonnali intézkedéseket hoz magával. Ezek közé tartozik például – a gyors és hatékony eljárás érdekében – a helyi járványvédelmi központok megalakítása, de módosított laboratóriumi mintakezelési rend érvénybe léptetése is. Utóbbi lényege, hogy madárinfluenza járvány esetén a megrendelők által személyesen behozott mintáknál még aznap megtörténik a PCR vizsgálat és az eredményközlés, amennyiben a vizsgálati minták legkésőbb 10 óráig beérkeznek a Nébih állatdiagnosztikai laboratóriumába. A mintaszállító gépjárművel behozott minták esetében pedig a beérkezés másnapján zajlik a PCR vizsgálat és az eredményközlés.

A madárinfluenza megelőzése, a mentes státuszunk fenntartása az ágazat valamennyi szereplőjének közös érdeke. Fontos, hogy a védekezés során minden szereplő elvégezze saját „feladatát”, melyhez további hasznos információk olvashatók a Nébih tematikus aloldalán.

vissza