VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

További 7 milliárd forinthoz juthat 2700 tejtermelő

2023.12.14.

További 7 milliárd forinthoz juthat 2700 tejtermelő

Az előlegfizetést követően decemberben a tejágazat szereplőihez uniós és nemzeti forrásból további kifizetések érkeznek – közölte az Agrárminisztérium.

A tejtermelő ágazat kibocsátása 2023-ban 309 milliárd forint volt, amivel az állattenyésztés kibocsátásának ötödét, 19 százalékát, a mezőgazdaság kibocsátásának 7 százalékát adja.

A kormány az elmúlt hónapokban jelentős mértékű kifizetéseket indított a tejtermelő gazdaságok munkájának segítésére. Szeptemberben, az átmeneti nemzeti tejtámogatás jogcímén, a 2022. évi jogosultságok után 3600 tejtermelő 9,1 milliárd forint kifizetésben részesült. Ezt az uniós forrásból finanszírozott, termeléshez kötött, tejhasznú tehén támogatás előlegfizetése követte októberben és novemberben, ezen a címen 2500 tejtermelő számára 8,1 milliárd forintot utalt a Magyar Államkincstár.

Az előlegfizetési időszak lezárultát követően újabb utalásokra nyílik lehetőség. Az átmeneti nemzeti tejtámogatás esetében, december első hetében 2200 termelő számára már a frissített, 2023. évi történelmi bázisjogosultságok után is megérkezett az első kifizetés, összesen mintegy 7,9 milliárd forint értékben. Ezen a héten pedig az ellenőrzési folyamatok előrehaladásának köszönhetően a részfizetésekkel folytatódik az uniós forrásból finanszírozott termeléshez kötött tejhasznú tehén támogatás kifizetése.

Ez várhatóan 2700 termelőt érinthet, összege pedig 7 milliárd forint lehet. Az ősz kezdete óta a területalapú támogatásokon felül így már több mint 32 milliárd forint érkezik a tejtermelő gazdaságok számlájára. Azon gazdálkodóknál, ahol a kérelmek ellenőrzésének előrehaladása ezt megengedi, a Magyar Államkincstár végfizetéseket is kezdeményez majd még az év vége előtt. (MTI)

vissza