VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Több ezer vállalkozásnak kötelező lesz ez a biztosítás januártól

2023.12.19.

Több ezer vállalkozásnak kötelező lesz ez a biztosítás januártól

Kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítás meglétét írja elő a magyar vállalkozásoknak egy jövő januártól hatályos kormányrendelet. A GRANTIS jogértelmezése szerint a rendelet a hazai vállalkozások széles körére vonatkozik, a biztosítás hiánya pedig büntetést von maga után.

Kötelező környezetvédelmi felelősségbiztosítással kell rendelkezniük 2024. január 1-től azoknak a vállalkozásoknak, amelyek hulladékot termelnek és a telephelyükön tárgyévben képződött hulladék mennyisége meghaladja

– nem veszélyes hulladék esetén a 2 000 kg-ot,
– veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,
– nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5 000 kg-ot.

A rendelet érdekessége, hogy az hulladéktermelő gazdálkodó szervezetekre is vonatkozik. A GRANTIS értelemzése szerint így a rendelet hatálya alá tartozik minden olyan vállalkozás, amelyik a fenti mértékű hulladékot előállítja, így például éttermek, élelmiszerüzletek, szálláshelyek, fodrászatok, kozmetikák is, amennyiben az előállított heti hulladék mértéke meghaladja a 38 kg-ot, és így a tárgyévi 2 000 kg-ot.

„Akár egy nagyobb háztartás is képes arra, hogy hetente 38 kilogramm szemetet állítson elő. Ezt a mennyiséget ma egy kisvállalkozás is könnyedén eléri Magyarországon. Ahol ez megtörténik, ott a rendelet előírja a környezetvédelmi felelősségbiztosítás meglétét” – összegzi a független pénzügyi alkusz jogértelmezését Rédei Lajos, a GRANTIS vállalati vagyonbiztosítási üzletágvezetője.

Legalább 10 millió forintos biztosítás kell

A vállalkozásoknak leglalább 10 millió forintos biztosítási összegű környezetvédelmi biztosítással kell rendelkezniük. Egy ilyen felelősségbiztosítás például abban segít, hogy a telephelyen történő környezetszennnyezésből adódó helyreállítási költségekre, kárenyhítésre, az okozott károk helyreállítására legyen fedezet.

A vagyonvédelmi szakértők felhívják a figyelmet, hogy a korábban piacon elérhető környezetvédelmi felelősségbiztosítások jelentős része nem felel meg a rendelet előírásainak (jellemzően a 10 millió forintos limitösszeg nem áll rendelkezésre önállóan), ezért azoknak a vállalkozásoknak is új szerződést kell kötniük, amik korábban már rendelkeztek ilyen biztosítással.

A biztosítás díja több tényezőtől függ, például a vállalkozás tevékenységétől és méretétől.

„Azok a vállalkozások, amelyek el akarják kerülni a biztosítás hiánya miatti büntetés kockázatát, még idén köthetnek környezetvédelmi felelősségbiztosítást, leggyorsabban pénzügyi tanácsadó segítségével. A szakértő felméri a vállalkozást, ez alapján díjkalkulációt készít a rendeletnek megfelelő biztosításokat összehasonlítva, és segíti a vállalkozás és a biztosító közötti szerződés mihamarabbi létrejöttét” – mondta a folyamatról a szakértő.

vissza