VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Tavaszra félmillió munkanélküli lehet?

2022.10.18.

Tavaszra félmillió munkanélküli lehet?

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint tavaszra akár félmillióra is nőhet a munkanélküliek száma Magyarországon az energiaválság miatt.

Székely Tamás azt mondta az ATV Híradónak: megtorpant az építőipar, a vegyipar, a turizmus és a vendéglátás is. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél is úgy látják, hogy ugrásszerűen nő majd a munkanélküliek száma, ezért további segítséget várnak a kormánytól.  

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint szeptemberben több mint 238 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Egy munkaerő-felvételi ügynökség szerint már a KATA-s vállalkozási forma megszűnésével is több ezren váltak munkanélkülivé, a mostani energiaválság miatt pedig további több 10 ezer ember kerülhet utcára.  A Vállakozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint szinte nincs olyan terület, amelyet ne érintene a válság, pedig sokan még csak a napokban kapják kézhez új energiaszerződésüket.

Perlusz László VOSZ-főtitkár szerint a kormánynak nem csak bizonyos iparágaknak kellene segítenie. „Ne csak a feldolgozóiparra, ne csak a gyártásra, hanem a többi energiaigényes területre, minden olyan vállalkozásra terjedjen ki, melyikben van potenciál. hogy túléljen. Mert ha ezek megszűnnek, akkor a munkahelyek is megszűnnek” -fogalmazott a főtitkár.

(atv.hu)

vissza