VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Tanuljunk Együtt a Válságból

2023.05.11.

Tanuljunk Együtt a Válságból

A „Tanuljunk Együtt a Válságból!” című kutatásunk során azt vizsgáljuk, hogyan érintik a magyar vállalkozásokat a gazdasági nehézségek, hogyan küzdenek meg vele. Egy feltáró kutatásra alapozva olyan kérdőívet állítottunk össze, ami a vállalkozói szervezetek, az egyes vállalkozók számára is hasznos egyedi visszajelzést adhat.

A kutatást azért indítottuk, hogy feltárjuk, hogyan kezelik a gazdasági válságot a magyar kis és közepes vállalkozások. A magyar cégvezetők melyik területeken érzik leginkább a nehézségeket? Milyen válaszlépéseket tesznek, hogyan alakítják a tapasztalatok gondolkozásukat, üzleti stratégiájukat? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Minél több vállalkozó tölti ki a kérdőívünket, annál megbízhatóbb és annál részletesebb eredményt kaphatunk. A kutatás során nem csak általános elemzéseket készítünk. A kutatásban résztvevő vállalkozóknak, vállalkozói szervezeteknek az ő válaszaikat a többiekével összehasonlító egyedi elemzést készítünk. Ezzel egyik célunk, hogy a segítségüket viszonozzuk. Másrészt arra törekszünk, hogy tudományos kutatásunk a vállalkozók számára közvetlenül nyújtson hasznos tudást arról, hogy helyzetük, kilátásaik, választott stratégiájuk hogyan alakul a kutatáshoz csatlakozó többi vállalkozáséhoz képest.

A kérdőívet egy 37 mélyinterjúra épült kutatás alapozta meg, ennek eredményei itt érhetők el:

Eredmények>>>


Az eredményekről a portfolio.hu-ban írtunk összefoglalót, ezt itt találja:

Portfolio.hu összefoglaló>>>


A tavaly ősszel készített felmérés tanulságai szerint a legtöbb céget a válság negatívan érintette, de a hatásokat kezelni tudták. A vállalkozások egy kisebb csoportja számára a háborús, inflációs helyzet lehetőségeket hozott, egy másik kisebb csoport pedig csőd közelébe került. A kis- és középvállalatok az őket több csatornán érintő nehézségekre spórolással, az árak emelésével, az energetikára és hatékonyságnövelésre fókuszáló fejlesztésekkel reagáltak. Ez volt a helyzet tavaly ősszel.

Mi történt azóta? Milyen stratégiákkal, milyen sikerrel válaszoltak vállalkozásaink az azóta felmerülő nehézségekre? Kérdőíves kutatásból erről szeretnénk részletes, megalapozott képet kapni és adni.

Az eredményeket várhatóan ősszel publikáljuk. A kutatásunkhoz csatlakozó vállalkozónak, vállalkozói szervezetnek a nyáron küldünk a válaszaikat az általános eredményekkel összevető elemzést.

A kutatáshoz kapcsolódó szervezetek jelentkezését várjuk, neki a szervezethez igazított kérdőívet készítünk. A kérdőív általános változata az alábbi linken érhető el: 

 Kérdőív>>>

vissza