VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Sztornószámlák miatti eltérésekre figyelmeztet a NAV

2023.12.18.

Sztornószámlák miatti eltérésekre figyelmeztet a NAV

Tipikus hibának számít, hogy a számlabefogadók a sztornózott számlák miatt keletkező, fizetendő adót nem veszik figyelembe, de az is sokaknál okoz problémát, hogy az ilyen sztornószámlák helytelenül szerepelnek az áfabevallásban.

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságán az Online Számla rendszer adatai alapján választották ki azokat az adózókat, akiknek egy adott hónapban sztornószámlát vagy módosító számlát állítottak ki, de az nem szerepelt bevallásukban, sőt az eredeti, érvénytelenített számla adótartalmát levonásba helyezték.

A NAV az eltérésekről tájékoztatta a vállalkozásokat nyilvántartásaik felülvizsgálatát kérve. A legtöbben visszajelzés nélkül helyesbítettek, illetve önrevízióval módosították áfabevallásukat, mások a NAV-val egyeztetve javították a hibát. Ennek nyomán öt adózó összesen tizenkétmillió forint kötelezettségnövekedést vallott be.

A NAV az Online Számla rendszer adatai mellett felhasználja korábbi elemzései és az úgynevezett desk audit vizsgálatok tapasztalatait is, hogy kiszűrje az adóbevallási folyamat tipikus problémáit, és azokról a vállalkozásokat tájékoztatja. (NAV)

vissza