VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Szja-bevallás: a leggyakoribb kérdések

2023.03.22.

Szja-bevallás: a leggyakoribb kérdések

Az adóbevallási tervezettel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdésekre a NAV szakértői válaszoltak.

A következő felsorolásban – tematikus bontásban – a leggyakoribb szja-tárgyú kérdések olvashatók. A válaszokat a cikkünk végén letölthető dokumentumban találja meg.

I. Technikai jellegű kérdések: a bevallási tervezet elérése, módosítása, benyújtása
1. Van elektronikus hozzáférésem. Hogyan juthatok hozzá a bevallási tervezethez?
2. Hogyan juthatok hozzá a bevallási tervezetemhez, ha nincs elektronikus hozzáférésem?
3. Hova postázza a NAV a bevallási tervezetemet?
4. Mit kell tennem, ha megkapom a tervezetet?
5. Elektronikus hozzáféréssel rendelkező 18 év alatti gyermek hogyan éri el az adóbevallási tervezetét?
6. Elfelejtettem az ügyfélkapus jelszavamat/lejárt az ügyfélkapus jelszavam, hogyan tudom ezt pótolni?
7. Még nincs ügyfélkapum, de szeretnék nyitni. Ha március 15-e után regisztrálok az ügyfélkapun, akkor hozzáférek-e online az adóbevallási tervezethez, jóváhagyhatom-e azt már az ügyfélkapun keresztül?
8. Hogyan tudom önellenőrizni az szja-bevallást?
9. Mit tegyek, ha elektronikusan jóváhagytam a NAV által készített bevallási tervezetet és most mégis változtatni szeretnék rajta, mert elfelejtettem beírni a bérbeadásból származó jövedelmemet és a befizetett adóelőleget?
10. A munkáltatómtól többszöri kérésem ellenére sem kaptam meg a 22M30-as igazolásomat. Mit kell tennem?
11. Sajnos véletlenül egy üres szja-bevallást küldtem el. Kérem, tekintsék ezt tárgytalannak. Van valami teendőm ebben az esetben?

II. Szja-befizetés és -kiutalás
12. A bevallási tervezet egyenlege személyi jövedelemadó adónemben befizetendő összeget mutat, pedig ezt az összeget 2022-ben átutalással már befizettem. Év közben nem kellett adóelőleget fizetnem. Mi a teendőm?
13. Hogyan kérhetek részletfizetést a bevallási tervezetben?
14. Hogyan kérhetem és mennyi időn belül kapom meg a visszaigényelhető adót?
15. Ha a bevallási tervezet befizetendő személyi jövedelemadót tartalmaz, hogyan lehet azt befizetni?

III. Kedvezmények érvényesítése
16. 2022 júliusától négygyermekes anyuka vagyok. Év közben nem kértem a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét (NÉTAK). Csak munkabérem van, más kedvezményt nem veszek igénybe. Hogyan kell a NÉTAK-ot a bevallásban érvényesíteni?
17. Ha csak az év egy részében volt munkaviszonyom, akkor a bevallásban a családi kedvezményt vagy első házasok kedvezményét vagy súlyos fogyatékosságra vonatkozó kedvezményt csak arányosan vehetem igénybe?
18. 22 éves egyetemista vagyok. 2022-ben megbízási szerződés alapján júniusban és júliusban dolgoztam egy vállalkozásnak. A jövedelmem 1,2 millió forint volt. Ezen kívül más adóköteles jövedelmem nem volt 2022-ben. A vállalkozás erre a két hónapra érvényesítette a 25 év alatti fiatalok kedvezményének havi összegét, a fennmaradó összegből adóelőleget vont le. Visszaigényelhetem ezt az összeget az szja-bevallásban?
19. 20 éves vagyok, munkaviszonyban dolgozom. A munkáltatóm 2022-ben év közben nem érvényesítette a 25 év alatti fiatalok kedvezményét. Igénybe vehetem a bevallásban? Ha igen, akkor hogyan?

IV. Egyes bevételekre, jövedelmekre vonatkozó kérdések
Összevont adóalapba tartozó jövedelmek
20. Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem szerepel-e a tervezetben?
21. Diákmunka keretében összesen 10 ezer forintot kerestem 2022-ben. Munkaszerződést kötöttek velem. Ezt a kis összegű jövedelmet is be kell vallanom?
Elkülönülten adózó jövedelmek
22. Ha 2022-ben ingatlant adtam el, akkor hogyan tudom a tervezetet kiegészíteni?
23. Ha 2022-ben ingó értékesítésből származott jövedelmem, akkor hogyan tudom a tervezetet kiegészíteni?
24. 2022-ben adószámos magánszemélyként fizetővendéglátó tevékenységet folytattam, melyre a tételes átalányadózást választottam. A bevallásban fel kell-e tüntetnem a bevételemet, ha igen melyik sorban?

V. Adómentes, illetve a jövedelembe be nem számító bevételek
25. Szerepelni fog-e a bevallási tervezetben az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmem?
26. Kell-e személyijövedelemadó-bevallást benyújtanom, ha 2022-ben csak nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban vagy korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesültem?
27. Kapok-e bevallási tervezetet, ha csak szakképző iskolai, vagy egyetemi ösztöndíjat kaptam?

VI. Szociális hozzájárulási adó
28. Saját jogú nyugdíjas munkavállaló munkabére után a munkáltatónak nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Ha a magánszemély egy társaság tagjaként Magyarországon adóztatható osztalékot is kapott 2022-ben, a munkabér beleszámítható-e a szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség megállapításakor az adófizetési felső határba?
29. Egy magánszemély 2022-ben osztalékot kapott. Az osztalék összegét és az azt terhelő személyi jövedelemadót szerepelteti a 22SZJA-bevallás 167. sorában. A kifizetőnek nyilatkozott, hogy a munkaviszonyból származó jövedelme elérte a szociális hozzájárulási adófizetési felső határt, ezért a kifizető az osztalékból nem vont le szociális hozzájárulási adót. Kell-e szerepeltetni ebben az esetben az osztalék összegét a bevallás 287. sorában, továbbá ki kell-e tölteni nulla adattartalommal a 289. sor f) és g) oszlopát vagy üresen hagyhatók ezek a sorok?
30. Az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem beleszámít-e a szociális hozzájárulási adó kötelezettség megállapításakor az adófizetési felső határba?

VII. Rendelkezés az adóról: önkéntes pénztári rendelkezések, 1+1 százalék
31. Az önkéntes kölcsönös pénztári befizetések utáni „adókedvezmény érvényesítése” (rendelkezés az adóról) a személyi jövedelemadó bevallás tervezetben megjelenik-e, illetve azt milyen módon lehet érvényesíteni?
32. Mikor utalja át a NAV az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári nyilatkozatban megjelölt összeget a pénztárnak, ha az adózó a bevallási tervezetét jóváhagyta, vagy 22SZJA bevallását benyújtotta?
33. Hogyan lehet megküldeni az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot?
34. Ha elmulasztottam rendelkezni május 22-ig az 1+1 százalékról, utólag benyújthatom a nyilatkozatom?

NAV

 

vissza