VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Stabilnak látja a régiós bankpiacot a Deloitte

2023.02.09.

Stabilnak látja a régiós bankpiacot a Deloitte

A jelenlegi magas inflációs környezet hátrányosan érintheti a jövőbeli növekedési kilátásokat, amennyiben tartósan negatív hatása lesz a hitelek iránti keresletre – állapítja meg a Deloitte közép-kelet-európai banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmánya.

A bankszektor kiemelkedően stabilnak bizonyul a kihívásokkal szemben, és a konszolidált mérlegfőösszeg ezekben az időszakokban is növekvő pályán maradt – olvasható a Deloitte közép-kelet-európai (KKE) bankpiaci tranzakciós tanulmányának ötödik kiadásában. A tanulmány idén kiegészült a régiós fintech szektor áttekintésével, megvizsgálva a regionális fintech trendeket, és listázva az egyes KKE országok legsikeresebb fintech cégeit.

A tanulmány főbb megállapításai:

  • A subprime válságot követő fellendülést megakasztotta először a COVID-19 pandémia, majd a jelenlegi geopolitikai konfliktus és magas inflációs környezet, a régió azonban a 2008-as válsághoz képest sokkal ellenállóbbnak bizonyul.
  • A konszolidált banki mérlegfőösszeg a kihívást jelentő időszakok ellenére tovább növekedett a régióban, azonban a jelenleg tapasztalható magas kamatkörnyezet mind az eszközök értékeltségén, mind a hitelek iránti kereslet csökkenésén keresztül limitálhatja a jövőbeli növekedést.
  • A COVID-19 pandémia alatt megképzett addicionális értékvesztések visszaírásával helyreállt a bankszektor profitabilitása, és rövidtávon a jelenleg tapasztalható magas kamatok javíthatják a bankszektor jövedelmezőségét. Hosszú távon azonban kérdéses, hogy a jelenleg tapasztalható magas inflációs és kamatkörnyezet milyen hatással lesz a bankszektor eszközminőségére, és negatív fordulat áll-e be a nemteljesítő hitelek állományában.
  • Kis mértékben ugyan lassult a bankpiaci tranzakciós aktivitás 2022-ben, és várhatóan a magas hozamkörnyezetből adódó alacsonyabb értékeltség csökkenti az eladói motivációt, azonban a gyengébb tőke pozícióval rendelkező bankok esetében megjelenhet egy eladási kényszer, amennyiben a gazdasági környezet hatására az eszközminőség és profitabilitás romlik.
  • A tranzakciók számát tekintve a banki fúziók és felvásárlások legaktívabb piacai a közép-kelet-európai régióban 2021-ben és 2022-ben a Baltikum (6 tranzakció), Szerbia (5 tranzakció), Csehország (4 tranzakció), Bosznia-Hercegovina (4 tranzakció), Magyarország (3 tranzakció) és Románia (3 tranzakció) voltak.

„A közelmúltbeli 2021-2022-es banki konszolidációs momentumban is aktívan támogattuk ügyfeleinket. Mivel számos tranzakciót láttunk belülről, illetve a régiós bankszektor vezetőivel történt konzultációink alapján úgy látjuk, hogy a közép-kelet-európai bankpiac konszolidációja az elkövetkező években is központi téma marad. Emellett egyelőre óvatosan ugyan, de a nem teljesítő hitelportfólió tranzakciók terén is látunk mozgolódást” – foglalta össze a megállapításokat Bíró Balázs partner, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója.

„A COVID-19 pandémia a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem gyakorolt számottevő negatív hatást a bankok portfólióminőségére, a jelenlegi inflációs és kamatsokk azonban újabb kihívást jelent. Az, hogy ezt a bankok miként tudják majd kezelni, jelentős hatással lesz a következő időszak tranzakciós aktivitására mind a banki-, mind a hitelportfólió tranzakciók terén” – mondta Csomor Csaba, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás igazgatója.

vissza