VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Sokba kerülhet az élet- és nyugdíjbiztosítás idő előtti megszűntetése

2023.03.20.

Sokba kerülhet az élet- és nyugdíjbiztosítás idő előtti megszűntetése

A havonta vagy más rendszerességgel fizetendő életbiztosítások esetében az átlagos szerződéses időszak 10-12 év, ehhez képest a szerződések mintegy fele nem éri meg a tartam végét. A szerződések idő előtti megszüntetése komoly pénzügyi veszteséggel járhat.

Az idő előtti szerződésbontásnak a Bankmonitor.hu nyugdíjszakértőinek tapasztalata szerint számos oka lehet: nem volt elég megalapozott a döntésünk, amikor megkötöttük a szerződést, talán rosszul mértük fel az anyagi lehetőségeinket, vagy éppen gyorsan pénzre van szükségünk. Bármi is legyen az ok, mindenképp érdemes átgondolni, hogy a megszüntetés (szakszóval: visszavásárlás) mellett milyen más lehetőségeink vannak még, ugyanis egy ilyen művelet jelentős pénzügyi veszteséggel járhat.

Az alábbiakban a magyar piacon elérhető szerződések általánosan jellemző feltételeit mutatja be, de fontos, hogy – amennyiben korábban ezt nem tettük – legalább most átolvassuk szerződésünk idevonatkozó részeit.

Ezeket kell keresnünk a szerződésben:

  • visszavásárlás vagy díjmentes leszállítás, azaz díjmentesítés;
  • részleges vagy teljes visszavásárlás;
  • díjcsökkentés vagy a díjfizetés szüneteltetése.

Amennyiben csak átmeneti pénzügyi problémák miatt nem tudjuk teljesíteni megtakarításaink rendszeres befizetéseit, akkor számos lehetőség közül választhatunk.

Nem kérünk értékkövetést: lehetséges, hogy már az is segít, ha az adott évben elutasítjuk vagy nem vesszük igénybe az értékkövetési lehetőséget, azaz a fizetendő díj nem emelkedik majd az inflációkövetés miatt. Ez tipikusan az évforduló alkalmával történik.

Kérhetünk díjcsökkentést: ha van mód a fizetendő díj összegének csökkentésére, éljünk a lehetőséggel!

Díjfizetés szüneteltetése: fél- vagy egy évig nem kell utalnunk a biztosítási díjat, tehát kis haladékot kapunk. A szüneteltetési lehetőséget általában akár többször is kérhetjük, a be nem fizetett díjakat pedig utólag nem kell pótolnunk.

A fenti lehetőségek közül bármelyiket választjuk, az alacsonyabb összegű vagy be nem fizetett díjak miatt értelemszerűen kisebb lesz a megtakarításunk, illetve az opciónak általában költsége is van. Feltétlenül ellenőrizzük azt is, hogy a különböző ügyfélbónuszok (ezek tipikusan az eltelt időszak hosszától függenek) jóváírását érinti-e a díjfizetés szüneteltetése. Ha igen, érdemes számolni!

Bármelyiket mentőövet választjuk a fentiek közül, mindenképpen fontos előny, hogy fennmarad a szerződésünk.

Mit tehetünk, ha tartósan romlik az anyagi helyzetünk?

Díjmentesítés: ha eldöntöttük, hogy végleg nem akarunk tovább fizetni, de nincs szükségünk az addigi megtakarításaink elérhető részére, akkor a legjobb megoldás az úgynevezett díjmentesítés. Ezt általában 2-3 év eltelte után igényelhetjük, és ilyenkor a biztosítás díjfizetés nélkül, csökkentett szolgáltatásokkal marad fenn. A díjmentesítés a megfelelő opció akkor, ha már nem sok van hátra például a kamatadó-mentességig, vagy a nyugdíjcélú megtakarítások adójóváírásának visszafizetését szeretnénk elkerülni.

Visszavásárlás: ha nem kívánunk a továbbiakban fizetni, valamint az addig megtakarított pénzre is szükségünk van, akkor valóban nincs más út, mint a szerződés megszüntetése, visszavásárlása. Kis egérút azért itt is van: a legtöbb biztosító lehetővé teszi a rész-visszavásárlást vagy részleges pénzkivonást a szerződés számlájáról. Természetesen minél később bontjuk fel a szerződést, annál kedvezőbb feltételekkel tudjuk ezt megtenni.

A visszavásárlás legkomolyabb hátrányai

Általában egy-két év után igényelhetjük, de az első években meglehetősen előnytelen feltételekkel, hiszen a biztosítók általában ekkor érvényesítik a költségeik legnagyobb részét. Ezen kívül elesünk az ügyfélbónuszoktól, amelyek pont a magas kezdeti költségek visszapótlását célozzák meg. Ráadásul, ha 10 éven belül bontjuk fel a szerződést, ki kell fizetnünk a kamatadót is.

Jelentős veszteséget jelenthet az is, hogy nyugdíjbiztosítás esetén kamatostól vissza kell fizetni az addig igénybe vett adókedvezményt. A díjmentesítés és a visszavásárlás ezen felül költségekkel jár, érdemes tehát ezeket is figyelembe venni a döntés meghozatalakor.

vissza