VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Sokat dobhat Borsod gazdaságán az újabb autóipari befektető

2023.09.05.

Sokat dobhat Borsod gazdaságán az újabb autóipari befektető

Bizakodóan fogadta a vármegye gazdasági vezetése a vasárnapi bejelentést: a dél-koreai LG és a kanadai Magna vegyesvállalata Miskolcon, Mechatronikai Ipari Park területén építi fel első közös európai gyárát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán közé tett videóbejegyzésében közölte a jó hírt. Az LG az elektromosautó-ipar egyik vezető beszállító vállalata, a Magna pedig a világ egyik legdiverzifikáltabb autóipari beszállítója a kettőjük által létrehozott vegyesvállalata - az LG Magna - hazánkba hozza első európai gyárát. A vármegyénk számára is kifejezetten jó hír szerint a 20 milliárd forintos beruházás Miskolcon valósul meg és 200 új munkahelyet teremt, a kormány pedig ehhez 6 milliárd forintos támogatást biztosít. 

A külgazdasági miniszter elmondása szerint a gyárban elektromos autók különböző berendezéseit és alkatrészeit, az elektromos motorok különböző elemeit, valamint fedélzeti töltőket és invertereket fognak gyártani. „A beruházás még tovább erősíti Magyarország szerepét az elektromosautó-ipari átállásban, és segít abban, hogy a rendkívül nehéz nemzetközi gazdasági körülmények dacára a magyar gazdaság a következő időszakban is növekedési pályán tudjon maradni" - hangoztatta a miniszter.

Kitörési pont az autóipar 

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Boon.hu kérdésére Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) elnöke, aki - mint mondta - üdvözli az újabb autóipari befektető megjelenését a vármegyében, illetve Miskolcon. Mint elmondta, ebben a nem könnyű gazdasági helyzetben minden befektető, amely tőkét, termelést és új munkahelyeket hoz ide, fontos számunkra. „Az autóipar és ezen belül az elektromos járművek ipara jelen van és felfutóban van Borsod-Abaúj-Zemplénben, a vármegye gazdaságának egyik fontos kitörési pontja lehet - mondta Bihall Tamás. Megjegyezte, hogy jól működő autóipari klasztere van a vármegyének, és remélik, hogy az LG Magna is tagja lesz ennek a csoportosulásnak. 

Ilyesmi volt a véleménye Ádám Imrének, a Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége (VOSZ) alelnökének, megyei elnökének, aki szintén az autóipari klaszter említette, mint lehetőséget az új befektető aktív bevonására a vármegye gazdaságába. Mint kiemelte, fontos lenne, hogy az LG Magna helyi kis- és közepes vállalkozókat alkalmazna beszállítóknak, mert ez tovább erősítené Borsod-Abaúj-Zemplén helyzetét.

Nem mondták meg, hol épül 

Az új gyár Miskolcra települését üdvözölte Facebook-bejegyzésében Veres Pál, Miskolci polgármestere is. Szerettük volna megtudni, hogy Miskolcon pontosan hová települ majd az új alkatrészgyár, ezért kérdést küldtünk a városháza sajtó osztálya számára. A válaszból nem lettünk okosabbak: „A beruházásra vonatkozó kérdésével kapcsolatosan jelenleg sem Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, sem a Miskolc Holding Zrt. nem jogosult információkat megosztani."  

Más forrásból sikerült megtudnunk azonban, hogy az LG Magna a volt repülőtér mellett elterülő Mechatronikai Ipari Park területén építi fel miskolci gyárát.

vissza