VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Sok munkáltató fontolgatja, hogy plusz juttatásokkal segíti dolgozóit az év végéig

2022.10.04.

Sok munkáltató fontolgatja, hogy plusz juttatásokkal segíti dolgozóit az év végéig

A hazai vállalatok 90 százaléka egyetért azzal, hogy jelentősen csökkent a munkavállalók reáljövedelme 2022-ben. Hasonló az aránya azoknak is, akik úgy gondolják, hogy minden munkavállaló megérzi az emelkedő élelmiszerárak hatását, miközben a válaszadók 85 százaléka szerint a dolgozók jelentős részét a rezsinövekedés is sújtja – derül ki az Edenred Magyarország szeptember elején végzett kutatásából.

A felmérés eredménye szerint a magyarországi cégek döntő része igyekezett tompítani az emelkedő infláció hatásait: a válaszadók 91 százalékánál történt valamilyen mértékű béremelés január és augusztus között.
Az emelések érintetti körében ugyanakkor mutatkoznak eltérések: miközben az 500 dolgozónál többet foglalkoztató cégek 44 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden alkalmazottjánál végrehajtott idén valamilyen mértékű kompenzációt, a 100 és 500 fő közötti alkalmazotti létszámmal működő vállalkozásoknál ez az arány a 90 százalékot is elérte.
Miközben a zömmel fizikai dolgozókat alkalmazó cégek 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy minden munkavállaló kapott emelést, az inkább szellemi munkát végzőket foglalkoztatóknál 57 százalékot ért el az arány.
Ami a béremelések mértékét illeti, a válaszadók 67 százaléka 5 és 10 százalék közötti emelést nyújtott a dolgozóinak, miközben a 11-15 százalékos emelést alkalmazók aránya 11,3, a 15 százalék felettit nyújtóké pedig 13,9 százalékot ért el. A megkérdezett vállalkozások 22,6 százaléka legalább két alkalommal módosított a munkavállalók javadalmazásán. Ennél is érdekesebb adat, hogy az év közben bért emelők több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a gazdasági körülmények negatív változásaira reagálva lépett és döntött az újabb korrekció mellett.
A megkérdezettek 72,4 százaléka ad valamilyen béren kívüli juttatást dolgozóinak: 54 százalékuk mindenkinek, 18 százalékuk pedig a többségnek. A béren kívüli juttatások összegét augusztus végéig a vállalatok 31,5 százaléka emelte meg: ez az arány hasonló azokéhoz a vállalatokéhoz, akik évközi béremeléseket is végrehajtottak.
A vállalatok 93 százaléka úgy érzi, hogy még ebben az évben szükség lenne további bérfejlesztésre. A többség – a válaszadók közel kétharmada – viszont attól tart, hogy erre már nem lesz lehetősége, és csupán 27 százalékuk tud – vagy tervez – ilyen lépést tenni. Azonban abban az esetben, ha a bérnél kedvezőbb adózás mellett nyújthatnának valamilyen plusz juttatást az alkalmazottaiknak, a megkérdezettek 42 százaléka megfontolná ezt a megoldást.
„Munkáltatóként érdemes odafigyelni arra, hogy az idei őszi-téli időszak az infláció, valamint a rezsiköltségek alakulása miatt nagy tehertételt jelenthet a munkavállalók számára. A dolgozóknak talán még sosem volt ennyire nagy szükségük a segítségre, mint napjainkban, bármit kapjanak is, biztosan értékelik majd” – nyilatkozta a kutatás kapcsán Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.
Hozzátette: a vállalatoknak mindenképpen érdemes megfontolniuk a juttatások emelését, illetve bevezetését, hiszen a kedvező adózásnak köszönhetően a munkáltató ugyanakkora költség mellett többet adhat a dolgozójának vagy akár a dolgozója családjának, illetve ugyanannyit kevesebb céges költséggel tud kifizetni.
„Erre többféle, kedvező és költséghatékony megoldása létezik az Edenrednek – legyen szó például akár a csekély értékű ajándékról, vagy a dolgozó családjának közvetlen, rendszeres támogatásáról. A jóidőben adott támogatás nagy segítséget jelenthet, és egyúttal növelheti a munkavállalók lojalitását is. Mostanra szinte minden ágazat szakemberhiánnyal küzd, így a már meglévő munkatársak megtartása, illetve az újak bevonzása kulcsfontosságú tényezővé vált” – hívta fel a figyelmet az ügyvezető igazgató.
vissza