VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Perlusz László: Korai még a minimálbér-emelés konkrét számairól beszélni

2022.06.24.

Perlusz László: Korai még a minimálbér-emelés konkrét számairól beszélni

A minimálbér-tárgyalások megkezdése előtt a szociális partnereknek inkább a módszertanról kellene egyeztetniük, semmint konkrét összegekről – mondta Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

„Kibontakozó világgazdasági válság kezdetén vagyunk, már érezhetők a lassulás jelei”– mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

Szerinte könnyen előfordulhat, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben romlanak a növekedési adatok, főleg ha az ukrajnai háborús helyzet tovább fokozódik. Hangsúlyozta: óriási a bizonytalanság a világban, a vállalkozásokat minden sújtja. „Aki energiaigényes, ott az energiaár drágulása, aki munkaerőigényes, ott a munkaerő hiánya, ahol magas az importtartalom, ott pedig az árfolyam. Nagyon kevés az elégedett vállalkozás” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a piacgazdaságban a béreket nem központi bérszabályozás határozza meg, a VKF-en mindig a minimális bértételekről beszélnek. Az, hogy a vállalkozásoknak év közben emelniük kell a béreket, egy piaci folyamat, a munkaerőpiac pedig van annyira feszes, hogy folyamatosannyomás alatt tartsa a bérdinamikát.

„Ha jelentősen lassul a gazdaság, a munkaerőpiac feszessége is enyhülhet, de még mindig a munkaerő-kereslet a nagyobb” – mondta. A VOSZ főtitkára az Eurofund legújabb kimutatását is idézte, amely szerint 2022-ben az európai országok közül Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben reálértékben is a minimálbér.

vissza