VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Perlusz László: Javul a magyar gazdaság válságállósága

2023.02.17.

Perlusz László: Javul a magyar gazdaság válságállósága

A hazai 500–600 ezer működő vállalkozás, különösen a kkv-szektor számára még mindig rengeteg bizonytalanságot tartogat az idei év – mondta Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

„Évről évre javul a magyar gazdaság válságállósága” – mondta a Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Világgazdaságnak nyilatkozva.

Emlékeztetett rá, hogy a koronavírus-járvány előtt nagyon erős volt a gazdasági növekedés, amikor tartalékot tudtak képezni a cégek, ezt követően azonban sorba jöttek a válságok – a járvány, a nyersanyaghiány, az energia- és árfolyamválság –, amelyek a hitelkamatlábak ugrásszerű növekedésével együtt próbára tették a vállalatokat.

„Van rá esély rá, hogy idén nem lesznek tömeges csődök vagy leépítések” – hangsúlyozta Perlusz László, hozzátéve, hogy az VOSZ munkaerőpiaci szakértői is úgy látják: 4-5 százaléknál nem lesz nagyobb a munkanélküliségi ráta.

A főtitkár szerint néhány nagyvállalat beruházása fogja húzni a GDP-t, miközben az 500-600 ezer működő vállalkozás, különösen a kkv-szektor számára még mindig rengeteg bizonytalanságot tartogat az idei év.

Perlusz László az inflációról közölte: a vállalatok addig mennek el az áremelésekben, ameddig a kereslet lehetővé teszi. „Míg tavaly év elején a lakosságnak fizetett jövedelmi transzferek a keresletet is húzták, addig erre idén nem lehet számítani. Így márciustól lassan elkezdhet csökkenni az infláció, és év végére 10 százalék alá eshet”.

vissza