VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Perlusz László: elfogyott a levegő a magyar vállalatok körül

2024.01.31.

Perlusz László: elfogyott a levegő a magyar vállalatok körül

Érdemes lenne nagyobb lépéseket tenni a finanszírozási kondíciók enyhítése érdekében, nagyon nagy a kockázata annak, hogy egyre több hazai vállalat dobja be a törülközőt – mondta a Bruttó legújabb adásában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A 25 ezer hazai céget képviselő érdekvédelmi szervezet vezetője szerint elfogytak a tartalékaik, ugyanakkor ettől is nagyobb baj, hogy ismét megjelent a körbetartozás réme Magyarországon, amin csak a kereslet élénkítése segíthet.

„Rajtunk kívül álló okokból veszítettük el a tavalyi évet, még egy évet nem veszíthetünk el. Annyi tartaléka nincsen a magyar vállalkozói szektornak” – jelentette ki Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a Világgazdaság makrogazdasági podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában, aki szerint óvatos optimizmussal tekintenek az idei évre a hazai cégek, ám minden korábbi híresztelés ellenére korántsem kedvező a helyzetük.

Perlusz László a növekedés legnagyobb gátjának a kereslet hiánya mellett a magas kamatszintet jelölte meg, ami szerinte, ha tartósan elrugaszkodik a 4-5 százalékos szinttől, akkor befagyasztja a piacot, így a finanszírozás is hiányozni fog beruházásokhoz. Ezt támasztja alá a VOSZ barométere is, amely az elmúlt időszakban minden negyedévben mérséklődött, sőt, a negyedik negyedévben rendkívül mélyre csökkent. 

Ha a vállalkozások azt mondják, hogy nem bírom tovább és kiszállok a piacról, ott megszűnnek a munkahelyek. Ez egy ördögi kör, aminek nagyon nagy veszélyét látjuk

– húzta alá a VOSZ főtitkára, aki elismerte, hogy még jelen van az infláció, ezzel együtt a józan ész is azt mondatja vele, hogy

érdemes lenne nagyobb lépéseket tenni a finanszírozási kondíciók enyhítése érdekében, ugyanis hatalmas a kockázata, hogy egyre több hazai vállalat dobja be a törülközőt.

Perlusz László szerint ugyan a VOSZ-hoz tartozó 25 ezer hazai vállalat, akik a Széchenyi Kártya Programon keresztül jutnak hitelhez, az átlagnál jobb helyzetben van, ám náluk is észrevehető, hogy romlik a fizetési morál és ismét megjelent a körbetartozás, ami aggodalomra ad okot. 

Lehet látni, hogy a körbetartozás réme megjelent Magyarországon, ami nem csoda, hiszen elmaradnak a megrendelések, elfogyott a vásárlóerő, így hát a cégek is nehezebben is tudnak fizetni a másik vállalkozásnak

– mondja a főtitkár, aki szerint ez is azt támasztja alá, hogy valahol a keresletet kell élénkíteni, mert „elfogyott a levegő a vállalkozások körül”, így ha nem tudnak előremenekülni, akkor előbb-utóbb ellehetetlenülnek.

vissza