VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Pályázati és támogatási lehetőségek

2022.10.12.

Pályázati és támogatási lehetőségek

Hasznos, tehát megosztásra érdemes pályázati információkhoz jutottunk egyik partnerünk, a Növénydoktor Kft. jóvoltából. Talán ismert egy részük, de nem árt felidézni.

Meghosszabbították a tanyák háztartási léptékű villamosenergia- és vízellátását, valamint szennyvízkezelési fejlesztései felhívást hét újabb benyújtási időszakkal, így erre a támogatásra 2023. június 5-ig lehet pályázni!

Ismét lehetőség nyílik pályázni a Mezőgazdasági kisüzemek támogatása felhívásra pályázni, mivel 2022. november 17-30. között még egy benyújtási időszakot biztosítanak. A felhívásra minden olyan mezőgazdasági termelő pályázhat, akinek vagy az STÉ-je (standard termelési érték), vagy a tavalyi mezőgazdasági árbevétele 3.000-6.000 euró közé esik. A 15.000 eurós, 100%-os támogatás szabadon felhasználható a mezőgazdasági tevékenység fejlesztésére. Bővebben itt: https://gazdahely.hu/mezogazdasagi-kisuzemek-tamogatasa-2/

Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységekre (VP5-8.6.2-16), azaz ápolás, tisztítás, törzsnevelés céljára lehet igénylést benyújtani november 2. és december 2. között – ez egyben az utolsó lehetőség is. A támogatás hektáronként és munkálatonként meghatározott fix összeg.

Az öntözési közösségek támogatása keretében a közös érdekeltségű öntözőtelepek üzemeltetésére, fenntartására, fejlesztésére, új öntözési beruházásokra lehet pályázni ez év végéig (VP5-16.5.2-21). Az elszámolható költségek 90%-a támogatásból finanszírozható, maximálisan 250 ezer euró erejéig.
Minden további részlet erről a pályázatról itt olvasható: https://gazdahely.hu/az-ontozesi-kozossegek-egyuttmukodesenek-tamogatasa/

A mezőgazdasági vízgazdálkodás fejlesztése (VP2-4.1.4-16) keretében tározók kialakítása, a táblaszintű vízkormányzás megvalósítása, illetve az öntözőrendszerek telepítése, korszerűsítése, cseréje támogatható, a hozzátartozó infrastruktúrával együtt. Alapvetően a költségek 40-50%-a finanszírozható támogatásból, maximum 3 milliárd forint erejéig. A pályázat év végén zárul, a támogatáshoz szükséges pontszám 30 pontra csökkent.
Erről itt írtak hosszabban: https://gazdahely.hu/a-mezogazdasagi-vizgazdalkodasi-agazat-fejlesztese-palyazat/

Agrár-erdészeti rendszerek létrehozására szintén az év végéig lehet pályázni (VP5-8.2.1-16). Az egyes műveleteket fix, hektáronkénti összeggel támogatják.

Az erdősítés támogatása (VP5- 8.1.1-16) kiírás keretében állománytípustól függően a telepítést hektáralapú támogatásban részesítik, illetve a kieső jövedelem pótlására hektáronként 432 eurót fizetnek 12 éven át. A pályázat ez év végéig nyújtható be.

Erdő-szerkezetátalakításra, klímarezisztens fajok telepítésére, invazív fajok visszaszorítására (VP5- 8.5.1-17) szintén az év végéig lehet támogatást igényelni, ez az adott művelttől függő, fix, hektáralapú összeg.

Év végéig áll nyitva az erdőgazdálkodási potenciálban okozott erdőkárok megelőzése felhívás (VP5-8.3.1-17) is.

Társadalmi egyeztetésre megjelent a Baromfi állatjóléti támogatás című felhívás, melynek célja az állatok javát szolgáló szigorú higiéniai és takarmányozási előírások teljesítésének segítése. A tervezett benyújtási időszak 2022. november 01. - november 30., illetve 2023. október 01. - október 31. között. A támogatás mértéke az állatfajtól és a tevékenységtől függően változik. Ezt a pályázati hírösszefoglalót innen tudja tovább osztani: https://gazdahely.hu/folyamatban-levo-palyazati-lehetosegek-2022-oktober/

 

vissza