VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Óriási keretű támogatások 2021-2022-ben a Vidékfejlesztési Program keretében!

2021.03.23.

Óriási keretű támogatások 2021-2022-ben a Vidékfejlesztési Program keretében!

Idén és jövőre 1500 milliárd forint juthat mezőgazdaság- és vidékfejlesztésre uniós forrásokból, magyar költségvetési társfinanszírozással.
Az idei keretből már csaknem 1000 milliárd forint kiírásáról döntöttek. Az idei pályázatokat várhatóan júniusig meghirdetik, és az év végéig ki is fizethetik. A határidők szorosak, az utolsó elszámolásokat 2025 végéig le kell zárni. Az első kiírások a következő hónapban jelennek meg.

A kisebb állattartó telepek infrastrukturális fejlesztésére 30 milliárd forint, az ültetvénytelepítési támogatásra 15 milliárd forint jut. A külterületi helyi közutak fejlesztési pályázatát 50 milliárd forintos kerettel szintén áprilisban jelentetik meg.

A tavalyiak közül több felhívást meghosszabbítanak, számos esetben pedig több forrást biztosítanak a keretösszeget jelentősen meghaladó pályázói igény miatt. Az állattartó telepek fejlesztésére így 260 milliárd forint jut az őszi kiíráson, kertészeti üzemek korszerűsítésére pedig 68 milliárd forint. Mindkettőnél az a cél, hogy mindenki kapjon támogatást, aki megfelel a feltételeknek - jelentette be Viski József. Hozzátette, hogy a stratégiai jelentőségűnek tekintett területek támogatása szintén bővül, az öntözésfejlesztési pályázat kerete 100 milliárd forintra, az erdősítésé 115 milliárd forintra nő.

A tavaly őszi kisüzemi felhívásra ötszörös volt a túljelentkezés, így hamarosan, a következő benyújtási szakaszban már a megemelt, 30 milliárd forintot meghaladó keretösszegre lehet jelentkezni. Az állattartók járványvédelmi rendszereinek fejlesztési támogatása szintén emelt kerettel nyílik újra, csakúgy, mint az önkormányzatok piacfejlesztési támogatása. A helyettes államtitkár a terület- és állatlétszám-alapú támogatások folytatásáról még nem tudott nyilatkozni, mivel erről - mint mondta - uniós rendelkezések híján még nem lehetett dönteni. A szükséges források ugyanakkor rendelkezésre állnak, és jövőre már remélhetőleg fel lehet használni azokat ilyen célokra.

A helyettes államtitkár bemutatta milyen felhívások várhatóak még az idei év folyamán, a pályázatok az alábbi területeket fogják érinteni, részletek a linkekre kattintva érhetőek el:

  • Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése (június - 200 milliárd)
  • Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenységének támogatása (június - 8,71 milliárd)

A meghosszabbított felhívások:

  • Natura 2000 mezőgazdasági területekhez nyújtott kompenzációs kifizetések
  • Natura 2000 erdőterületekhez nyújtott kompenzációs kifizetések
  • Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása
  • Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás
  • Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás (kiskérődző)
  • Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése
  • Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása
  • Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás
  • Agrár- környezetgazdálkodási kifizetés

Forrás: MTI

vissza