VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

November 16-tól adómentes a borászati termék juttatása

2023.11.02.

November 16-tól adómentes a borászati termék juttatása

A legfontosabb tudnivalókat a NAV szakértői foglalták össze.

2023. november 16-tól adómentesa közvetlenül a borászattólvásárolt, palackozott, oltalom alatt álló eredet-megjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor, borászati termékjuttatása, ha arra
– reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében,
– üzleti ajándékként vagy
– csekély értékű ajándékként kerül sor.
A borászati termékek juttatása után ilyen esetekben nem kell személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót fizetni.
Nem adómentes a juttatás, ha a kedvezményezett terméket kereskedőktől (például: borház, kis-, és nagykereskedelmi üzlet, üzletlánc, borászati termékek árusítására szakosodott üzlet) szerzik be.

Az új szabály azt rögzíti, hogy mely – a törvény szerint egyes meghatározott juttatásnak minősülő – esetekben mentesül a borászati termék juttatása az adófizetési kötelezettség alól. Az egyes juttatások fogalma, tartalma, beleértve az értékhatárokat is, változatlanok, azokba az adómentesen juttatott borászati termék és annak értéke beleszámít. Tehát csekély értékű ajándékot továbbra is évente egyszer lehet juttatni, egyes meghatározott juttatásként a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben, melyben a borászati termékre jutó érték adómentes.
– A kedvező szabályok alapján az év végi ajándékozáskor a munkáltató által a munkavállalóknak csekély értékű ajándékként (ha az adóévben korábban csekély értékű ajándék juttatása az adott magánszemély kapcsán nem történt), valamint
– a cégek által üzleti partnereiknek üzleti ajándékként juttatott, a kormányrendelet szabályainak megfelelő borászati termékek után nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

NAV

vissza