VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

2024.05.20.

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Magyarországon és a régióban is megugrott tavaly a cégek szenvedéséről árulkodó fizetésképtelenségi eljárások száma, és 2024-ben a javuló gazdasági kilátások ellenére még tovább folytatódhat a növekedésük.

Mi történt? Két és félszeresése nőtt a fizetésképtelenségi – azaz csőd- és felszámolási – eljárások száma Magyarországon tavaly 2022-höz képest, és szinte minden iparágban nőtt a felszámolási eljárások száma a Coface hitelbiztosító minden évben megjelenő, fizetésképtelenségi helyzetet bemutató elemzésének friss kiadása szerint.

Alulnézet: a tavalyi év eredményeihez hasonlóan továbbra is ugyanaz a hat szektor a legveszélyeztetettebb a felszámolási eljárások száma alapján.

  • A legtöbb ilyen eljárás az építőiparban, a vállalatoknak szolgáltatásokat nyújtó alágazatban, az autóiparban, a háztartásoknak szolgáltatásokat nyújtó alszektorban, a vegyes termékkörű kereskedelemben és a szállítmányozásban volt.

Számokban: az építőiparban 6073 felszámolási eljárás indult, szemben az egy évvel korábbi 2526-tal, ez adta ki az összes eljárás 30 százalékát. A vállalatoknak szolgáltatásokat nyújtó alágazatban 2807, az autóiparban pedig 1777 eljárás volt. Előbbi több mint a duplája a 2022-es 795 eljárásnak, utóbbi pedig csaknem háromszorosa (a 2022-es 795 eljárásnak).

Előzmények: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021 októbere óta összesen hat olyan hónap volt, amikor a cégalapítások száma meghaladta az aktuálisan megszüntetett cégek számát.

Tágabb kontextus: főként inkább bizonytalanabbá váló gazdálkodásról számoltak be tavaly a cégek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ).

  • Ugyanakkor Perlusz László, a szövetség főtitkára a G7-nek arról is beszélt, hogy a felszámolások számának növekedése a gazdasági ciklus természetes velejárója. (Tavaly 0,9 százalékkal csökkent éves alapon a nemzeti össztermék.)

Felülnézet: a közép- és kelet-európai régióban 2022-ről 2023-ra 38,6 százalékkal nőtt a fizetésképtelenségi  eljárások száma.

  • Kilenc országban növekedést (Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Románia) regisztráltak, és csak három országban volt csökkenés (Bulgária, Horvátország és Lettország).

Mi várható? Jarosław Jaworski, a Coface közép- és kelet-európai régiójának vezérigazgatója szerint 2024-ben a fizetésképtelenségek számának további növekedésére számítanak, bár az előző évinél alacsonyabb mértékben.

  • Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek folyamatos kihívásai jellemzik majd az évet a visszafogott nemzetközi kereslet miatt: ezek okozzák majd a legtöbb fejtörést a cégeknek 2024-ben, viszont a lakossági fogyasztás felfutása már az egész régióban elősegítheti a jobb gazdasági teljesítményt.
vissza