VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Nem csak a minimálbérről született megállapodás

2021.11.10.

Nem csak a minimálbérről született megállapodás

„Gyakorlatilag nem maradt nyitott kérdés, a főbb számokról megállapodtunk” – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának legújabb fordulója után.

A munkáltatói oldal képviselője a Világgazdaságnak nyilatkozva jelezte, hogy a hivatalos aláírás ugyan még várat magára, de a megállapodás lényegi elemeit rögzítették a felek, így jövőre bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér és 260 ezer forintra a garantált bérminimum – olvasható a VOSZ honlapján.

A kormány cserébe összesen 2,5 százalékkal csökkenti a szociális hozzájárulási adót, az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást eltörli, a kisvállalati adó (kiva) 12 százalékról 10 százalékra mérséklődik. Ezeket mindhárom fél elfogadta, és 2022. január 1-jétől életbe lépnek – emelte ki Perlusz László, hozzátéve azt is, hogy a hipa jövő évi mérséklése is a csomag része, amelyet ugyan nem a munkaadók javasoltak, de azt is figyelembe veszik.

A VOSZ főtitkára közölte, hogy a megállapodás tervezetében sok más is szerepel, például a reálbérek szintjének megtartása, valamint a következő évekre vonatkozó kormányzati vállalás az élőmunka terheinek további csökkentése.

Azok a vállalkozások, amelyek a duális képzésben részt vesznek, és ezt érvényesíthették a szakképzési hozzájárulásból, a tervek szerint ezt a kedvezményt a jövőben is igénybe vehetik. Emellett szintén rögzítik, hogy a 2016-os mintájára elkezdenek kidolgozni egy több évre szóló bérmegállapodást is. Várhatóan jövő héten véglegesíthetik a megállapodást, így november közepén lehet az ünnepélyes aláírás.

vissza