VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Nagy Márton az inflációról: „alapvetően nem felelős érte senki”

2023.09.25.

Nagy Márton az inflációról: „alapvetően nem felelős érte senki”

Az idei az infláció letörésének éve, ám a pénzromlás egy számjegyű tartományát elérve jövő évben el kell kezdeni a gazdasági növekedés helyreállítását – mondta el Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlés zárónapján.

A miniszter az esemény záró plenáris ülésén az inflációról így nyilatkozott: „alapvetően nem felelős érte senki, a gazdaság szerkezetéből és Magyarország mozgó árfolyamú, önálló valutájából eredően a pénzromlásnak ez a mértéke elkerülhetetlen volt, amit nem lehetett kivédeni”. Jelenleg az üzemanyag-árak emelkedése tolja felfelé a pénzromlást, ezért novemberre látszik elérhetőnek az egy számjegyű érték. A kormány vizsgálja az üzemanyag-árak alakulásának okait és ha kell, beavatkozik – ígérte Nagy.

Az infláció megfékezését követően a reálbérek és fogyasztás növelése az elsődleges teendő. E téren a nyugdíjkompenzáció és a minimálbér-emelés már jelentős egyensúly-helyreállító tényező lehet – mondta a miniszter, hangsúlyozva: a fogyasztás helyreállítása kiemelt jelentőségű, hiszen a magyar költségvetés nem jövedelmi, hanem fogyasztási alapú adókra épül. (MTI)

Csok+

A koncepció készen van, a kormány hamarosan tárgyalni fogja – mondta Nagy a tervezett csok+-ről a Portfoliónak. A konstrukciót a tervek szerint 40 év alattiak vehetik igénybe első lakás vásárlására vagy családméret-növekedés miatti lakáscserére, nagyon kedvező kamatkondíciókkal. A felvehető hitel nagysága függ majd a vállalt gyerekek számától, a megvalósult gyerekvállalás után pedig csökkenni fog a hiteltartozás, de a már megszületett gyerekek után várhatóan nem lesz elérhető a csok+.

Kamatstop, Baross Gábor Hitelprogram

Ugyanebben az interjúban Nagy azt mondta: a kis- és középvállalati körben a jövő év elején lehet számítani a kamatstop kivezetésére. A Baross Gábor Hitelprogramról pedig így vélekedett: „amennyiben a hitelpiac rendben lesz, akkor nem lesz rá szükség, ha kedvezőtlenül alakulnak a folyamatok, akkor a program beruházási lábát visszahozzuk”.

vissza