VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Munkaszerződés módosítása: új szabályok léptek életbe

2023.03.08.

Munkaszerződés módosítása: új szabályok léptek életbe

A Munka Törvénykönyvének 2023. január 1-jétől életbe lépő változásai érintették a munkaszerződés módosításának lehetőségét is. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

A munkaszerződés módosítása általában

A munkaszerződést módosítani főszabály szerint a felek közös megegyezésével lehet. Így rendszerint a munkáltató és a munkavállaló önkéntes belegyezése szükséges ahhoz, hogy a munkaszerződés módosításra kerülhessen.

A munkajogi előírások azonban már eddig is tartalmaztak olyan előírásokat, amelyek a munkáltató számára bizonyos helyzetekben a munkaszerződés módosítása tekintetében kötelezettséget vagy a módosítás felajánlásának kötelezettségét írták elő.

Például több évvel ezelőtt már bevezetésre került, hogy a munkáltató a munkavállaló ajánlatára a gyermek 4 éves koráig köteles a munkaszerződést az általános teljes napi munkaidő felének megfelelő tartamú részmunkaidőre módosítani. Három vagy több gyermeket nevelő munkavállaló a részmunkaidőre vonatkozó módosítás jogával egészen a gyermek 6 éves koráig élhet.

Új módosítási lehetőség gyermeket nevelő munkavállalóknak

 A Munka Törvénykönyvének legutóbbi módosítása újabb lehetőséget adott a gyermeket nevelő dolgozók számára a munkaszerződés nekik kedvező módosításának kezdeményezésére. Az újonnan bevezetett rendelkezés szerint a munkaviszony első 6 hónapját kivéve a munkavállaló gyermeke 8 éves koráig a következő módosításokat kérheti a munkáltatótól:

  • a munkavégzési helyének módosítását,
  • a munkarendjének módosítását,
  • távmunkavégzésben való foglalkoztatását, illetve
  • részmunkaidőben való foglalkoztatását.

A munkavállalónak írásban szükséges indokolnia a kérelmét és megadni a változtatás időpontját.

Kötelező a kérelem szerint módosítani a munkaszerződést?

A munkáltatónak a dolgozó módosítási kérelmére 15 napos határidőn belül írásban kell válaszolnia. A munkáltató nem köteles automatikusan elfogadni a módosítás iránti kérést. Amennyiben viszont a kérelmet elutasítja, köteles az elutasítást indokolni.

A munkáltató indokolásának meg kell felelnie a tényszerűség, világosság és okszerűség követelményének. Ha az elutasítás nem felel meg e követelményeknek, például olyan okból utasította el a kérelmet, ami nem felel meg a valóságnak, a dolgozó bírósághoz fordulhat. A munkavállaló bírósághoz fordulhat akkor is, ha a munkáltató nem válaszolt a dolgozó kérelmére. Ezekben az esetekben a bíróság ítéletével pótolja a munkáltató módosításhoz való hozzájárulását.

Egyéb esetben is kérhető a munkaszerződés módosítása?

Az említett munkaszerződés módosítást, vagyis a munkavégzési hely változtatását, a munkarend módosítását, a távmunkavégzés lehetőségét, illetve a részmunkaidőben történő foglalkoztatást nem csak a gyermeket nevelő munkavállalók kérhetik. Az említett módosításokat az a dolgozó is igényelheti, aki súlyos egészségi okból jelentős gondozásra vagy támogatásra szoruló hozzátartozója, vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személy személyes gondozását végzi. A jelentős gondozásra vagy támogatásra való rászorultságot megalapozó egészségi okot a rászoruló kezelőorvosa által kiállított igazolással lehet bizonyítani.

vissza