VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

MNB vállalati konjunktúra felmérés: a negatív tartományban maradt az index

2023.01.18.

MNB vállalati konjunktúra felmérés: a negatív tartományban maradt az index

Az MNB vállalati konjunktúra indexe továbbra is a kedvezőtlen konjunktúrát jelző negatív tartományban volt 2022. decemberben (mínusz 5 pont), azonban értéke kismértékben javult az előző hónaphoz (mínusz 7 pont) képest.

Az index emelkedéséhez a jelenlegi helyzettel kapcsolatos negatív tapasztalatok mérséklődése (mínusz 14-ről mínusz 11 pontra), valamint a jövőre vonatkozó várakozások minimális javulása (0-ról +1 pontra) is hozzájárult.

Az átlagos kapacitás-kihasználtság 1 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest, a bevételi szint viszont 1 százalékponttal csökkent. Előbbi az egy évvel korábbi szint 92, utóbbi 103 százalékán tartózkodott decemberben.

A beruházási tervek mutatója továbbra is pozitív, azonban az előző havi +24-ről +18 pontra csökkent.

A létszámnövelési tervek alindexe a novemberi mínusz 3 pontról +2 pontra nőtt, így szeptember óta először ismét pozitív értéket mutatott.

A közép és nagyvállalatoknál, valamint az ipar és építőiparban a vizsgált tényezők többségében javult az üzleti hangulat az előző hónaphoz képest, ellentétes folyamatok jellemezték azonban a mikro cégeket, illetve a szolgáltatás és kereskedelemben tevékenykedő válaszadókat.

(MNB)

vissza