VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Mit csináljunk, ha nem győzzük az energiazabáló házunk költségeit?

2022.08.23.

Mit csináljunk, ha nem győzzük az energiazabáló házunk költségeit?

Még nem tudni, hogy az energiazabáló ingatlanok tulajdonosai tömegével próbálnak-e a jövőben megszabadulni korszerűtlen vagy nehezen kifűthető házaiktól. Merre tovább? A Duna House szakértői összefoglalták a lehetőségeket!

Az energiaárak drágulása már ez első, emelt díjat tartalmazó számlák kiállítása előtt rányomta bélyegét a 2022-es év második felének ingatlanpiaci folyamataira. A Duna House Barométer júliusi adatai szerint megerősödött a befektetői aktivitás, keresettebbé váltak az alacsonyabb fenntartási költségű ingatlanok, de még az egyébként is szűk kínálattal rendelkező albérletpiac csúcsidőszakában megnövekedett keresletre is meghatározó hatással van.

„Bár már közvetlenül a kormányzati bejelentés után érezhető némi változás, jelentősebb piaci átalakulásra az energiaár-emelést követő első téli időszak letelte után, tehát jövőév elején lehet inkább számítani. A tulajdonosok korlátozottan tudnak csak előre felkészülni a várható fenntartási nehézségekre, így az esetlegesen megélt negatív tapasztalatok után várható csak, hogy a nagyobb energiaigényű, nagy alapterületű vagy nem korszerű ingatlanok tulajdonosai kényszerűségből új otthon után nézzenek”– mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

„Érdemes már előre gondolkodni az érintetteknek az átlagon felül fogyasztó ingatlanok alternatíváin. Ha költözni nem szeretne a tulajdonos, akkor szóba jöhet a meglévő otthon felújítása és korszerűsítése, akár az idei évben még elérhető otthonfelújítási támogatás igénybevételével. Ha váltásra kerül a sor, akkor egy kisebb ház vagy egy alacsony energiaigényű, lakótelepi lakás jelentheti a megoldást, de nagyobb tőke esetén a korszerűbb, felújított ingatlanok vagy az újépítésű lakások és házak kínálatából is válaszhat az ügyfél. Aki nem szeretne kompromisszumot kötni és ragaszkodik a saját kerthez, vagy kisebb keretből gazdálkodik, azok számára opció lehet a kedvezőbb árú, zártkerti ingatlanok kínálata” – folytatta a szakértő.

Ezek a lehetőségek

1. A meglévő otthon felújítása és korszerűsítése a legkevesebb lemondással járó opció, amely az otthonteremtési támogatással és a hozzá kapcsolható kedvezményes, kamattámogatott hitellel kombinálva pénztárcakímélő megoldás lehet. Nem kell szelektálni, a költözéssel bajlódni, elköszönni a házhoz fűződő régi emlékektől, új házat vadászni, mindössze mihamarabb hozzálátni a felújítási munkálatok szervezéséhez, hiszen egy-egy korszerűsítési munkálat esetén nem elég a kivitelező cég táncrendjébe bekerülni, az engedélyeztetési folyamatok is időigényesek. A felújítás elsődleges lépése lehet az ingatlan szigetelése és a nyílászárók cseréje, ezek után pedig akár napelemek vagy egyéb más megújuló energiaforrások kiépítése.

2. Ha már kihasználatlan és nehezen fenntartható az egykor gyerekzsivajtól zengő, tágas családi fészek, és a generációk összeköltözése nem kivitelezhető, akkor egy kisebb ház vagy egy kisebb lakás vásárlásával lehet könnyíteni a megnövekedett rezsiterheken. A Duna House felmérése szerint 2022 júliusában a vezető vevői motiváció országosan a befektetési célú vásárlás volt, ezt Budapesten (19 százalék) és vidéken (27 százalék) is a nagyobb otthonba költözés követte. A fővárosi eladók 27 százaléka jelölte meg a nagyobb ingatlanba költözést az eladás okaként, míg vidéken 21 százalékuk döntött ebből az okból az eladás mellett. Ez a trend az energiaárak emelkedésével várhatóan változni fog és a kisebb, könnyebben fenntartható ingatlanok kerülnek majd előtérbe a piacon.

3. Ha szerencsével sikerül jó áron eladni a rezsifaló ingatlant és meglévő megtakarítással, vagy otthonteremtési támogatásokkal tovább növelhető a vásárlásra fordítható tőke, akkor modern és energiahatékony otthont is választhat magának az ügyfél a folyamatosan dráguló, újépítésű kínálatból. A KSH szerint 2022 I. negyedévében újra gyorsult mind a használt, mind az újépítésű otthonok áremelkedése. A korszerű újépítésű ingatlanok ára 4,8 százalékkal lett magasabb, mint az előző negyedévben, az előző év azonos időszakához képest pedig 19 százalékkal lettek drágábbak. A Duna House szakemberei szerint érdemes határozott lépéseket tenni, ha a költözés mellett döntött az ügyfél, hiszen előreláthatóan az energiahatékony ingatlanok iránt megugró kereslet miatt, de a meghosszabbított 5 százalékos lakásáfa ellenére sem várható az árak mérséklődése az újépítésű ingatlanok piacán.

4. Aki az önfenntartó gazdaság víziójában hisz és kisebb kezdőtőkével rendelkezik, annak alternatívát jelenthetnek a megfizethetőbb kategóriájú zártkerti ingatlanok, amelyek általában a város vagy település külterületi részein helyezkednek el. Árában jóval kedvezőbb a belterületi családiházaknál, annak ellenére, hogy 2022-ben már a külterületi, zártkerti ingatlanok piacán is jelentős, – lokációtól, bevezetett, vagy elérhető közművektől, a telek besorolásától és a rajta álló épület jellegétől függően – akár 40-50 százalékos áremelkedés is tapasztalható. Érdemes a kedvező vételáron túl is látni, hiszen jellemzően költséges fatüzeléses vagy elavult elektromos fűtésrendszerrel rendelkező épületekről beszélünk, így az alacsonyabb rezsi érdekében mindenképpen kell pénzt szánni a fűtés korszerűsítésére a zártkerti otthonoknál is.

vissza