VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megtartotta 2019. évi Közgyűlését a VOSZ B-A-Z. Megyei Szervezete

2019.04.04.

Megtartotta 2019. évi Közgyűlését a VOSZ B-A-Z. Megyei Szervezete

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete ez évi megyei közgyűlését nagy érdeklődés mellett tartotta meg a miskolci City Hotelben. A plénumot a megye vállalkozóit érintő fontos közigazgatási, hivatali aktualitásokról tájékoztatta az adott szakterület egy-egy prominens képviselője.

Tolnay Tibor, a VOSZ elnöke részletesen ismertette a VOSZ tevékenységét és program tervezetét. Demeter Ervin kormánymegbízott a megyei kormányhivatal munkáját, eredményeit ismertette, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke megemlítette, hogy uniós fejlesztési forrásokból 93 milliárd forint érkezett a megyébe, Pfiegler Péter alpolgármester Miskolc eredményeiről szólt, Bihall Tamás, a megyei iparkamara elnöke pedig a vállalkozásokat érintő fontos újdonságokat elemezte, Taskó József, a NAK megyei elnöke pedig a helyi mezőgazdasági vállalkozók helyzetét mutatta be.

A VOSZ fontos feladata, hogy minden fórumon lobbizzon a bürokrácia csökkentése érdekében.” Tolnay Tibor

„A VOSZ legfontosabb feladatának tartja, hogy minden fórumon lobbizzon a bürokrácia csökkentése és a versenyképességi szempontok előtérbe helyezése érdekében” – jelentette ki Tolnay Tibor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke a megyei szervezet közgyűlésén. – A továbbiakban is az egyik legfontosabb feladatunk az lesz, hogy a digitalizáció térhódításával, az Ipar 4.0 program lehetőségeivel megismertessük azokat a mikro- és kisvállalkozókat, amelyek még nincsenek felkészülve a legújabb ipari forradalom diktálta változásokra.

A VOSZ országos vezetője hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság versenyképességének növelése kulcskérdés a fejlődés szempontjából, és ebben a legsérülékenyebb réteg a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek jelentős lemaradásban vannak még a V4-es országok között is. „Az ő helyzetbe hozásuk minden szempontból kulcskérdés” – erősítette meg.

Beszélt arról is, hogy vállalkozók körében elvégzett felmérés szerint a működési nehézségek között emlegették – többek között – a magas adó- és járulékterheket, az adminisztrációs terheket, vagy a magas béreket. A hazai adók és járulékok mértéke igen magas, az Európai Unió tagországai közül csak a nálunk lényegesen jobb gazdasági helyzetben lévők körében fordul elő hasonló mérték.

A bérmegállapodásról szólva elmondta, hogy a VOSZ részt vett annak tető alá hozásában, és úgy vélte, hogy a munkavállalókat képviselő szakszervezetek eredeti elképzelései túlzóak voltak. „Nem arról van szó, hogy a munkaadók nem akarnának magas fizetéseket nyújtani alkalmazottaiknak, de a bérfizetés az nem egyszerű akarat kérdése, ki kell termelni azt, azaz meg kell lennie a gazdasági hátterének” – jelentette ki. Mint mondta, az elfogadott megállapodás – véleménye szerint – mind a munkaadók, mind a munkavállalók szemszögéből vállalható lett.

Uniós pénzekkel

A VOSZ megyei közgyűlésén Demeter Ervin megyei kormánymegbízott – más dolgok mellett – arról beszélt, hogy az évekkel ezelőtt megkezdett közigazgatási reform egyértelműen azt szolgálta, hogy a hazai vállalkozások életét, munkáját megkönnyítse. Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén ebben az uniós ciklusban 93 milliárd forint fejlesztési támogatáshoz jutott, amelynek döntő többsége már a pályázóknál van és fejlesztéseket finanszíroz. Jóval több mint félezer projekt kezdődött el a támogatások révén. Megemlítette, hogy a még fel nem használt 7 milliárd forintra várhatóan ősztől újabb pályázatokat írnak ki.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyeszékhely folyamatos gazdasági fejlődésben van, amit jeleznek az adóbevételei. Hangsúlyozta, hogy a város vezetése tisztában van azzal, Miskolc térségi szerepet tölt be, a környék sorsa nagyban függ attól, mit produkál a város. Elmondta, hogy a városvezetés következetesen olyan környezetet igyekszik kialakítani, amelyben jól érezhetik magukat az ide érkező potenciális befektetők.

Fejlődő Miskolc

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben jelentős számban települtek hazai és külföldi befektetők a megyeszékhelyre, amelynek révén növekedett a gazdaság és csökkent a munkanélküliség. A városvezetés célja, hogy Miskolc egyre inkább olyan város legyen, ahol érdemes befektetni.

Ádám Imre, a VOSZ országos elnökhelyettese és megyei elnöke beszámolójában elmondta, hogy a szervezet célja a megyei vállalkozói réteg helyzetbe hozása, a vállalkozások működésének segítése. Éppen ezért fókuszpontban vannak a mindennapi szolgáltatások, például az ingyenes jogi tanácsadás, a vállalati információs honlap. A legértékesebb dolog mégis a nagyon sikeres Széchenyi Kártya Program, ami kézzel fogható segítséget jelent a vállalkozásoknak, például az uniós pályázatoknál a szükséges önerő biztosításához.

vissza